Kaip DELFI sakė Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius, tokia tendencija teismuose pastebėta šį rudenį. Teisėjai atima vieną ar visas kategorijas, išskyrus B, nors vairuotojai pagauti neblaivūs vairuodami lengvuosius automobilius. Jau yra buvę ir priešingų atvejų: atimama B kategorija, bet paliekamos kitos. Policijos departamentas teritorinių padalinių pareigūnams pataria tokius teismų sprendimus skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT).

Policija LVAT išsiuntė jau ne vieną tokį skundą, tačiau jų nagrinėjimo eilė dar neatėjo. Manoma, kad LVAT jų imsis galbūt po pusmečio.

„Regitros“ Egzaminų metodikos skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Ščiuplys DELFI sakė, jog tokie sprendimai „keistai atrodo, bet tai yra teismų sprendimai“. Jį itin stebina tai, kad atimama pamatinė B kategorija (jos neturint negalima gauti kitų kategorijų), o kitos paliekamos: „Lengvojo automobilio vairuoti negalima, o didžiulį sunkvežimį ar keleivių pilną autobusą – galima?!“

Pavyzdžiui, Alytaus apskrityje pastaruoju metu priimtos dvi tokios pareigūnus stebinančios nutartys.

Pasak Alytaus apskrities Kelių policijos skyriaus viršininko Gražvydo Čepulio, patruliuodami Varėnoje pareigūnai spalio 9-osios vakare, apie 21.30 val., M. K. Čiurlionio gatvėje sustabdė automobilį „Nissan Murano“. Paaiškėjo, kad vairuotojas – vietos verslininkas, įmonės „Technoprizmė“ savininkas I. Marcevičius - buvo neblaivus. Jam nustatytas vidutinis girtumas ( 1,87 promilės).

Varėnos rajono apylinkės teismo teisėjas Dalis Žilionis girtam vairuotojui skyrė baudą ir atėmė teisę 9 mėnesius vairuoti transporto priemones, priskiriamas C, D ir E kategorijoms, o B kategorijos neatėmė. DELFI D. Žilionis sakė, jog administracinėje teisenoje tokia galimybė numatyta.

O spalio 10-osios rytą, apie 7.10 val., Alytuje, Naujojoje gatvėje, patruliai sustabdė „Audi 100“, kurios vairuotojas buvo neblaivus, jam nustatytas lengvas girtumas (0,64 promilės).

Alytaus rajono apylinkės teismas šiam bedarbiui, neįgaliam vairuotojui skyrė baudą ir atėmė teisę vairuoti sunkvežimius (C kategorija), o B kategorijos neatėmė.

Alytaus apskrities policija nesutinka su tokiais teismų sprendimais, nes jie „teisės pažeidėjui padeda išvengti atsakomybės“. Policininkai teigia, jog rašydami skunduos vadovavosi LVAT šių metų vasario 27 dienos nutartimi, kurioje konstatuota, kad administracinė nuobauda – teisės vairuoti transporto priemones atėmimas - yra skirta tam, kad nusižengęs asmuo „negalėtų daryti naujų teisės pažeidimų, susijusių su visų kategorijų transporto priemonių vairavimu“.