Tarkime, jei pasakysi, kad nuosava verslovė klęsti, tai kaimynas tuoj susuks Mokesčių inspekcijos ar Mokesčių policijos telefono numerį, kad ši išsiaiškintų - sėkmės priežastis. Ir gal ras, kad, tarkime, “laimės kūdikis” slepia dalį mokesčių.

Lietuviai labiau linkę pasidžiaugti kaimyno nesėkme.

Psichoanalizės tėvas Sigmundas Freudas teigė, kad pavydas priklauso afekto būsenoms, kurios, kaip ir liūdesys, yra žmogiškosios būties dalis. Tačiau, pasak S.Freudo, apie normalų pavydą analitiškai mažai ką galima pasakyti. Psichoanalitikai sako, kad patologinio pavydo šaknys - vaikystėje.

Jei pirmaisiais savo gyvenimo metais vaikas nesijaučia saugus, nesijaučia mylimas (dažniausiai taip atsitinka gimus kitam vaikui šeimoje) tai beveik 90 proc., kad suaugęs jis bus pavydus. Beje, įdomu tai, kad pavydo jausmas labiau kankina vyrus nei moteris. Ypač vyrams būdinga pavydėti savo sutuoktinio.

Prieš keletą metų JAV psichoanalitikai apklausė pusseptinto tūkstančio vyrų ir moterų, kokios priežastys dažniausiai jiems sukelia pavydo jausmą. Apie du trečdaliai respondentų nurodė, kad jie tampa pavydūs tuomet, kai, jų manymu, kyla grėsmė ju asmeniniams siekiams ar, kai kyla pavojus netekti mylimojo.

Vyrai, įtarę, kad jų žmona ar draugė yra neištikima, dažniau linkę kelti scenas ir smurtauti. Tuo tarpu moterys tokiais atvejais linkusios visa išgyventi viduje - dažniausiai jos graužiasi, analizuoja, kodėl vyras neištikimas, gal jos ką nors darančios ne taip, ima baimintis, kad niekas nesužinotų, nes tai esą gėda.

Psichoanalitikai sako, kad vyrai audringiau reaguoja į partnerės neištikimybę dėl to, kad moters neištikimybė “palieka pėdsakus”, tai yra vyrai baiminasi sulaukti “svetimo palikuonio”.

Moterys ne taip audringai vertina vyrų atsitiktinius meilės ryšius dėl to, kad po tokių pasilinksminimų mažesnė tikimybė, jog bus kokių nors nepageidaujamų pasekmių. Be to, moterims svarbiausia, kad šeimos galva būtų labiau prisirišęs prie šeimos emociškai bei rūpintųsi jos išlaikymu. Juk netgi neištikimas vyras dažniausiai neatsisako rūpintis tiek dvasiškai, tiek materialiai savo palikuonimis.

Beje, kriminologai teigia, kad negalėdami suvaldyti įniršio, kurio priežastis - pavydas, pavyduoliai neretai net kėsinasi į kito žmogaus gyvybę. Statistiškai kas antra žmogžudystė, vadinamieji buitiniai nusikaltimai, įvykdoma - namuose. Dažniausiai pavydus sutuoktinis ar sugyventinis užsipuola antrąją pusę su nepagrįstais kaltinimais, o vėliau pakelia ir ranką.