Surinktos lėšos – fondui „Pagalba Lietuvos vaikams“

Lapkričio 26-osios vakarą į Canarry Warf įsikūrusį viešbutį „Keturi metų laikai„ („Four Seasons“), Lietuvių komercijos rūmų ir Lietuvos ambasados Jungtinėje Karalystėje kvietimu, į Kalėdinę labdaros vakarienę rinkosi lietuviai verslininkai, diplomatai, dvasininkai, studentai bei kelios dešimtys britų.

Specialiu kvietimu į renginį, kurį vedė žurnalistė, laidų vedėja Beata Nicholson, atvyko Lietuvos Respublikos premjeras ministras Andrius Kubilius su žmona Rasa - Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“, į kurį ir iškeliavo vakaro metu surinktos lėšos, vadovė, finansų ministrė Ingrida Šimonytė, Njūhamo (Newham) savivaldybės atstovai.

Koks gražus ir prasmingas kalėdinis metas, dalijimosi su kitais džiaugsmas, labdaringos vakarienės tikslas – šie šventiniai motyvai skambėjo premjero Andriaus Kubiliaus, ambasadoriaus Oskaro Jusio, katalikų bažnyčios kunigo Petro Tverijono, Dariaus Paškausko sveikinimo kalbose.

Kadangi labdaringos vakarienės tikslas – paremti Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondą „Pagalba Lietuvos vaikams“, jį pristatyti į sceną buvo pakviesta fondo vadovė ponia Rasa Kubilienė, o susirinkusiesiems koncertavo jo remiami jaunieji Lietuvos talentai Martynas Levickis (akordeonas), Žilvinas Brazauskas (klarnetas), Morta Grigaliūnaitė (fortepijonas), Vytenis Gurstis (fleita), akomponavo Kamilė Radžvilaitė. Jiems už pasirodymą publika dėkojo atsistojusi, gausiais aplodismentais ir šūksniais „bravo“.

Azarto netrūko

Labdaringos vakarienės metu jos dalyviai galėjo varžytis aukcione, už 20 svarų įsigijus loterijos bilietų laimėti įvairių prizų: lėktuvo bilietus į Vilnių ir atgal, romantišką vakarienę dviem viešbučio „Keturi metų laikai“ restorane, Mariaus Jovaišos fotoalbumą „Neregėta Lietuva“, putojančio „Alitos“ vyno ir kitų.

Azartiškieji vakaro svečiai aukcione varžėsi dėl galimybės įsigyti dailininko Alfredo Šato renginio metu tapyto moters portreto, kuriam pozavo modelis Sienna Taylor. Dėl šio meno kūrinio virė didžiausios aukciono aistros, ir už 7550 svarų (pradinė kaina – 500) jis atiteko kompanijų grupės savininkui ir investuotojui į Lietuvą Ramin Wali, vėliau prisipažinusiam, kad yra labai azartiškas žmogus, ir kad tik šis jausmas neleidęs jam nusileisti kitiems.

Krepšinio kamuolys su Arvydo Sabonio parašu (pradinė kaina – 200 svarų) parduotas už 350 svarų, du bilietai į Eurolygos varžybas, vyksiančias Vilniuje gruodžio 16 d., – už 650 (pradinė – 500), kvietimas keturias dienas ilsėtis penkių žvaigždučių viešbutyje Palangoje – už 825 (pradinė – 500), du bilietai į sausio 30 d. vyksiančias futbolo rungtynes tarp „Arsenal“ ir „Manchester United“ – už 500 (pradinė – 200), fotografės Alma Alex fotopaveikslas – už 110 (pradinė – 50), Aleksandro Aleksejevo tapyta drobė – už 100.

Visos aukciono metu ir už parduotus loterijos bilietus surinktos lėšos nukeliavo į labdaros fondą. Jam taip pat atiteko šalia pokylio salės veikusio baro, kuriame prekiauta lietuviškais svaigiaisiais gėrimais, lėšos.

Norinčiųjų paremti yra

Iškilminga viešbučio pokylių salė tą vakarą talpino apie 130-140 kalėdinėmis nuotaikomis jau gyvenančių žmonių. „Jie į mūsų kvietimą dalyvauti šiame renginyje sureagavo labai geranoriškai ir aktyviai, - nuslūgus organizaciniams rūpesčiams sakė Lietuvių komercijos rūmų prezidentas Darius Paškauskas. – Tikėjomės sulaukti iki šimto, sulaukėme daugiau. Tai rodo, kad norinčiųjų padėti yra ir mums tokių vakarų reikia“.

Viena iš vakaro organizatorių verslininkė Olga Jachimovič teigė buvus tokių svečių, kurie į vakarienę atvyko apie ją sužinoję tą pačią dieną, taigi šeimininkams tekę jais pasirūpinti – greitai pristatyti papildomų stalų ir susitarti su virtuvės darbuotojais dėl didesnio patiekalų skaičiaus. „Būtent dėl to į pokylių salę svečiai buvo pakviesti valandą vėliau, nei planavome“, - atskleidė mažo nepatogumo priežastį.

Labdaringos vakarienės dalyvio mokestis – 110 svarų. Labdarai nuo šios sumos, anot organizatorių, nenubyrėjo nė kiek – didžiąją jos dalį „suvalgė“ organizacinės išlaidos.

Pati vakarienė asmeniui kainavo 75 svarus. Jai buvo patiekti: užkandžiui – burokėliuose marinuotas otas ir lašiša su organinėmis daržovėmis bei citrusinio sviesto padažu, antram patiekalui – elniena su skrudintais pastarnokais, apelsinais, svogūnais, kaštonais ir karčiojo šokolado padažu, desertui – moliūgo pyragėlis su ledais ir pikantišku sirupu.

Vegetarams pasiūlyta ožkos sūris su marinuotais burokėliais, skrudintomis figomis ir rėžiuko aliejumi, grybų lazanija su porų tyre bei karštu sūrio padažu, desertui – moliūgo pyragėlis.