Sprendimą naikinti vaikų darželių mokesčių lengvatas Kauno taryba ketino priimti vakar, jis būtų įsigaliojęs gruodžio 1-ąją. Lengvatų būtų netekę kariškių, moksleivių, studentų, vienišų tėvų ir daugiavaikių šeimų vaikai. Iki šiol už jų priežiūrą darželyje tėveliai moka pusę nustatytos sumos - apie 80 litų.

Kauno darželių ikimokyklines ir priešmokyklines grupes lanko kiek daugiau nei 12 tūkst. mažylių. Iš jų 40 proc. dėl savo socialinio statuso iki šiol gauna paramą iš miesto biudžeto. Pakeitus šią tvarką per metus tikėtasi sutaupyti 780 tūkst. litų.

Vakardienos tarybos posėdyje prieš pataisas piestu stojus opozicijos atstovams ir kai kuriems valdantiesiems, klausimas buvo atidėtas neribotam laikui. Tačiau minties panaikinti minėtų socialinių grupių lengvatas neatsisakyta. "Tas bus padaryta gudriau - perkeliant atsakomybę Vyriausybei. Būtent jos bus prašoma panaikinti tas lengvatas visos šalies mastu", - LŽ sakė Kauno tarybos narys Kęstutis Kriščiūnas.

Anot jo, įpareigojusi savivaldybės administracijos Švietimo ir ugdymo skyrių parengti sprendimo naikinti lengvatas projektą, valdančioji miesto dauguma sakė netiesą tvirtindama, jog pakeitimai palies tik turtingai gyvenančias šeimas.

"Kodėl aiškiai nenurodoma, kad šeima neremiama tada, kai pajamos vienam asmeniui siekia ne 525, o, tarkim, 1525 litus?" - retoriškai klausė Kauno tarybos narys Gintautas Labanauskas. Jo įsitikinimu, net tūkstantį litų vienam šeimos nariui uždirbančių asmenų negalima vadinti turtingais ar pasiturinčiais.

G.Labanausko teigimu, lengvatų naikinimo iniciatorius Kauno meras Andrius Kupčinskas anksčiau yra tvirtinęs, kad už vaikus, lankančius darželius, visą nustatytą sumą mokės tik studentai doktorantai, gaunantys stipendiją ir turintys darbą.

Kauno tarybos narės Orintos Leiputės tvirtinimu, skandalingąjį sprendimą politikams svarstyti teikęs Švietimo ir ugdymo skyrius daželius lankančių vaikų tėvams buvo paruošęs dar vieną tiksinčią bombą. "Siūlyta, kad tos šeimos, kurios gyvena Kauno rajone, bet dirba mieste, mokėtų ne tik visą sumą už maitinimą bei ugdymą, bet padengtų ir kitas išlaidas, per mėnesį sieksiančias apie 800 litų", - sakė O.Leiputė. Jos nuomone, jei vaiko tėvai dirba Kaune ir šiam miestui moka mokesčius, jie turi gauti savivaldybės paramą. Politikė įsitikinusi, kad norėdamos išvengti išlaidų, šeimos ieškos būdų, kaip deklaruoti vaiko gyvenamąją vietą mieste.

LŽ kalbintas Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas sakė, kad abiejų sprendimų projektai buvo paruošti miesto vadovų prašymu siekiant sutaupyti biudžeto lėšų. Jo nuomone, yra turtingų šeimų, kurios už vaikų priežiūrą darželiuose gali susimokėti. Valdininkas patvirtino, kad norėta apmokestinti Kauno rajone bei kituose miestuose gyvenančius vaikus. Kasdien į Kauną iš aplinkinių gyvenviečių suvažiuoja apie 880 mažylių. "Tačiau už juos mokėtų ne tėvai, o savivaldybė, kurioje darželio auklėtinis realiai gyvena", - dėstė A.Bagdonas. Tokiu atveju kas mėnesį miesto biudžete būtų sutaupyta 700 tūkst. litų.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją