Mokiniai sumanė siekti šio rekordo paskatinti savo mokytojos, žinomos tautodailininkės Albinos Mackevičienės. Į darbą įsitraukė 72 Josvainių mokyklos mokiniai.

Iš viso 5, 6, 8, 9, 10 ir 11 klasių mokiniai šiam projektui įgyvendinti pristatė 140 darbų iš ne mažesnio kaip A4 formato juodo popieriaus. Vėliau juos suklijavo ant balto ruloninio faksinio popieriaus.

„Šiame kūrinyje sutilpo gimtinė Lietuva: miestai, kaimo trobelės, Kryžių kalnas, gyvybės medžiai, gyvūnai, paukščiai, augalai, koplytstulpiai ir visa tai, kas mūsų širdyse. Tai mūsų atminties, dvasingumo ir meilės etnokultūrai simbolis“, - pristatydama karpinį sakė tautodailininkė A. Mackevičienė.

Albina Mackevičienė
Karpinio matmenis susirinkusiųjų akivaizdoje apskaičiavo ir užfiksavo komisija: Kėdainių rajono savivaldybės merė Nijolė Naujokienė, jos pavaduotojas Rimgaudas Rimošaitis, Josvainių seniūnijos seniūnas Algimantas Sirvydas, kaimyninės Pernaravos seniūnijos seniūnas Artūras Gustas ir Kėdainių daugiakultūrio centro administratorė Audronė Pečiulytė.

Artimiausiu metu Josvainių mokyklos mokinių karpinys „Mūsų tėviškė“ bus pristatytas agentūrai „Factum“.

Lietuvos rekordų knygoje užregistruotas didžiausias neklijuotas karpinys „Mano Lietuva“. Iš ruloninio faksinio popieriaus iškarpyto kūrinio autorė – Utenos tautodailininkė Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė. Jo matmenys: ilgis – 22,05 m., plotis – 21 cm., plotas – 4,63 m2.

Lietuvos rekordų knygoje nėra užregistruotų klijuojamų karpinių.

Karpinių meistrė, matematikos ir dailės mokytoja metodininkė Albina Mackevičienė karpinių meną puoselėja 34 metus, 30 metų ji dirba ir gyvena Josvainių miestelyje, Kėdainių rajone. 2007 m. A. Mackevičienė tapo Lietuvos kaimo smulkiųjų verslininkų ir amatininkų sąjungos skelbto konkurso „Lietuviškas suvenyras“ nugalėtoja. 2008 m. tautodailininkė buvo pristatyta Kėdainių krašto kultūros premijai gauti.