Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas gavo Dalios ieškinį dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo. Iš vieno nedidelio miestelio į Vilnių studijuoti atvykusi mergina atsakovu patraukė visoje Lietuvoje degalinių tinklą „Baltic Petroleum“ valdančią bendrovę – iš jos siekia prisiteisti beveik 30 tūkst. Lt.

Į teismą Dalia kreipėsi tik po to, kai kilusio ginčo gražiuoju nesugebėjo išspręsti su atsakovais – jie atsisakė atlyginti patirtus ne tik nuostolius ir gydymo išlaidas, bet ir neturtinę žalą.

„Rezervuaras, į kurį įkrito Dalia, nebuvo nei aptvertas, nei uždengtas, teritorija nebuvo apšviesta, joje nebuvo jokių įspėjamųjų ženklų, kad joje yra pavojų keliančių objektų - statinių, - teigė studentei atstovaujančios UAB „D legals“ teisininkė Sigita Sriubaitė. – Mes manome, kad pagal įstatymą statinio valdytojui kyla pareiga atlyginti žalą dėl neteisėtų veiksmų – degalinių tinklas nesilaikė įstatymuose numatytų saugumo reikalavimų statiniams“.

Net nesuprato, kaip įkrito į rezervuarą

Ieškinyje teismui sostinės Vilkpėdės gatvėje gyvenanti Dalia nurodė, kad šaltą vasario 26-osios vakarą, apie 23 val., išvedė pasivaikščioti savo prancūzų buldogų veislės šunį. Bevaikščiojant netoli namų atokesnėje šalia degalinės esančioje teritorijoje šuo netikėtai išsprūdo iš pavadėlio ir ėmė bėgti – pavijusi šunį ir paėmusi jį ant rankų kitą akimirką įkrito į atvirą rezervuarą.

„Tai atsitiko akimirksniu net nespėjus suvokti kas įvyko - pajutau, jog įkritau į vandenį ir tik po kurio laiko, kuomet akys priprato prie tamsos, stengdamasi išsilaikyti vandens paviršiuje pamačiau, jog tai ne paprastas šulinys, o gana didelė patalpa, kurioje jautėsi naftos kvapas, - pasakojo Dalia - Netrukus pastebėjau kopėčias, bandžiau už jų užsikabinti, bet jos nulūžo ir įkritusios į vandenį nuskendo. Visa laimė, kad, priplaukusi maždaug tą vietą, kur stovėjo kopėčios, kojomis pajutau jas ir šiaip ne taip pavyko į jas atsiremti. Tik tokiu būdu laikiausi virš vandens“.

Mergina sakė, kad rankomis laikytis nebuvo kur, tad visą laiką prisiglaudusi prie sienos ji bandė prisišaukti šuniuką, kuris taip pat mėgino išsilaikyti vandens paviršiuje.

„Dėl sudėjimo ypatumų prancūzų buldogai nepasižymi gebėjimu plaukti ir laikytis virš vandens jam buvo be galo sunku, be to, vanduo buvo ledinis, - pasakojo Dalia - Pasiekti aš jo nesugebėjau, o plaukti taip pat negalėjau, nes raumenys nuo šalčio buvo sustingę. Nesugebėjęs priplaukti prie manęs, šuo mano akyse nuskendo. Vandens paviršiuje jis išsilaikė ne daugiau kaip tris minutes...“

Nesitikėjo, kad naktį sulauks pagalbos

Studentė sakė bandžiusi šauktis pagalbos, tačiau žmonių vėlyvą vakarą prie rezervuaro nebuvo.

„Šaukiau be sustojimo, sušlapęs telefonas neveikė, - prisiminė mergina. - Stovėjau vandeny iki pečių. Praėjus kuriam laikui, supratau, jog ilgai šaltam vandenyje neišstovėsiu, o ir sulaukti pagalbos tikimybė buvo labai maža. Pamaniau, kad kopėčios greičiausiai yra ant dugno atsirėmusios, tad nieko blogiau nebus, jei kojomis pabandysiu jas pakelti. Deja, vos jas pajudinau, kopėčios nugrimzdo gilyn ir aš vėl, plaukiodama vandenyje, ieškojau, kur atsistoti. Laimei, aptikau vamzdį, ant kurio buvo pakibusios kopėčios. Jei ne jis, vandenyje išsilaikius būčiau ne ilgiau kaip 15 minučių. Dabar net baisu pagalvoti“.

Dalia sakė vis šaukėsi pagalbos, nors jau ir nebesitikėjo, kad kas nors išgirs jos šauksmą.

„Jaučiau, kad kimsta balsas, o veidas, plaukai, striukės rankovės jau buvo apledėję, nes visą laiką laikiau rankas iškėlusi į viršų, - košmariško vakaro mergina sako greičiausiai nesugebės pamiršti visą gyvenimą. - Po kiek laiko išgirdau, kad pro šalį eina žmogus – laimei, jis išgirdo mano pagalbos šauksmus. Vyriškis neturėjo telefono, tad nubėgo iki artimiausios degalinės iškviesti pagalbos. Netrukus atvažiavo ir gelbėtojai, greitoji pagalba“.

Medikai diagnozavo kūno atšalimą

Lediniame ir naftos produktais dvokiančiame vandenyje valandą praleidusi mergina prisiminė, kad net atvykus gelbėtojams ji viena nesugebėjo išlipti iš rezervuaro.

„Tačiau iškelta nesugebėjau pastovėti ant kojų – jos buvo nutirpusios, vėliau medikai man diagnozavo kūno atšalimą“, - išgyvenimais dalijosi Dalia.

Mėnesį nedarbingumo pažymėjimą turėjusi mergina sakė, kad gydytojai nurodė jai ilgą laiką gerti imuninę organizmo sistemą stiprinančius vaistus.

„Nežinau, ar išvis sugebėsiu kada pamiršti tą košmarišką vakarą – iki šiol sunkiai galiu užmigti, naktimis pabundu po kelis kartus...“.

Teisininkai: degalinių tinklas privalo atlyginti žalą

Merginai atstovaujanti bendrovės „D legals“ teisininkė S. Sriubaitė pabrėžė, kad „Baltic Petroleum“ privalo atlyginti Dalios patirtą žalą.

„Atsakomybė gali kilti ne tik dėl neteisėtos veikos, bet ir nevykdant ar aplaidžiai vykdant įstatymų nustatytas pareigas, jei dėl to atsiranda žala, - sakė juristė. – Mes manome, kad degalinių tinklas pažeidė Statybos įstatymą, kuriame yra numatytas saugaus naudojimo reikalavimas - statinį naudojant ar prižiūrint būtų išvengta nelaimingų atsitikimų (paslydimo, kritimo, susidūrimo, nudegimo, sužeidimo ar sužalojimo elektros srove, sprogimo) rizikos“.

Pasak jos, rezervuaras nebuvo nei aptvertas, nei uždengtas, be to, teritorija nebuvo apšviesta, joje nebuvo jokių įspėjamųjų ženklų, kad joje yra pavojų keliančių objektų – statinių.

Dalia ieškinyje nurodyta, kad turtinę žalą (3894,50 Lt) sudaro ne tik nepataisomai sugadinti drabužiai, mobilusis telefonas, laikrodis bei medikamentai, bet ir už neseniai įgytą šuniuką sumokėti pinigai. Savo patirtus dvasinius išgyvenimus mergina įvertino 25 tūkst. Lt.

„Baltic Petroleum“ kilusio ginčo nepanoro komentuoti. „Šiuo klausimu komentarų nebus“, - DELFI nurodė bendrovės atstovė.