• Politikos debiutantė

    Jie jaunutę dainininkę pakvietė radijo įrašų studijoje įdainuoti keletą dainų. Nuo tos dienos prabėgo daugiau nei trisdešimt penkeri metai, o N.Tallat-Kelpšaitės dainos populiarios iki šiol.

    Dainininkė praėjusiuose rinkimuose į Savivaldybes balotiravosi socialdemokratų sąraše, bet, kadangi LSDP laimėjo 3 mandatus, N.Tallat-Kelpšaitė į Kauno miesto tarybą iš karto nepateko. Tai jai pavyko šiomis dienomis, kai iš tarybos atsistatydino Seimo narys Rimantas Ruzas.

    V.Kernagis verkė

    J.Gaižausko daina "Pavasaris" - pirmasis kūrinys, kurį Lietuvos radijuje įdainavo N.Tallat-Kelpšaitė. "Ši daina nepadarė manęs populiaria. Populiari tapau dainuodama "Nemuno žiburiuose", o ypač "Nerijos" ansamblyje", - pasakojo nesenstanti lietuviškos estrados ledi.

    Dainininkė tris dešimtmečius dainuoja kompozitoriaus Sonio Bono dainą, kuriai lietuvišką tekstą pati parašė, - "Mažas esi ir suprasti nieko negali".

    "Ši daina labai aktuali ir šiandien. Kai jautiesi mažas, valgyti nori, o niekas neduoda ir išmaldos reikia prašyti prie bažnyčios atsiklaupus ant kelių",- graudinosi artistė.

    "Kartą Vytautas Kernagis man pasiūlė padainuoti baladę "Severiutė", aš ją dainavau Palangos festivalyje, po koncerto man paskambino Kernagis ir pasakė, kad verkė prie radijo aparato skambant šiai dainai", - prisiminė estrados legenda.

    Beprotiškas populiarumas

    Kai tuomet beprotiško populiarumo sulaukusio vokalinio instrumentinio ansamblio "Nerija" vairą perėmė Romualdas Bieliauskas, prasidėjo Nijolės aukso ir hitų amžius. Neregėto populiarumo ir iki šiandienos nepraranda dainos "Mama, esi tu moteris", "Rieda margi vežimai" arba superhitas "Ne, ne, ne, nereikia ašarų". Šias dainas moka ir dainuoja visa Lietuva.

    "Kartais išgirstu, kai baliuose dainuoja, kad rašalo nereikia, o ne ašarų", - leipo juokais dainininkė.

    Sovietinėje Lietuvoje norėdami patekti į didžiąją sceną, artistai turėdavo dalyvauti taip vadinamoje peržiūroje Valstybinėje filharmonijoje.

    "Tai turėjo savų minusų ir savų pliusų. Pliusas, kad būdavo kažkokia dainų tekstų kontrolė ir meninio lygio kartelė, o minusas - dabar kokius tekstus nori, tokius ir rašyk, visiškai nesvarbus sceninis ir estetinis vaizdas. Gal tokios didelės kontrolės nereikia, bet elementariausia priežiūra yra būtina", - mano estrados legenda.

    Nijolė sutinka, kad seniau sukurtos dainos tryško nuoširdumu, meilė buvo prisipažįstama daug subtiliau. "Kiek daug meilės Tėvynei dainose "Saulėlydis tėviškėje", "Mėlynaki Nemunėli", tokių kūrinių dabar niekas nekuria", - apgailestavo dainininkė.

    Jau mokykloje N.Tallat-Kelpšaitė rašė ir kūrė eiles, kuriuos publikuodavo "pionierių ar komjaunuolių laikraštukai". "Dainoms žodžius pradėjau rašyti iš reikalo. Kompozitorius sukuria gerą melodiją, o teksto nėra. Aš save geriausiai pažįstu, todėl žinau, kokie tekstai man tinka", - atviravo dainininkė.

    R.Cicino "krikštamotė"

    "Ne tik aš, bet ir mano vyras Antanas Ignatavičius (Ryčio Cicino vadybininkas, - aut. past.) galime vadintis popžvaigždės Ryčio Cicino "krikštatėviais". Aš imdavau jį į savo koncertus, tad tokia buvo jo šlovės pradžia. Antanas toliau ir gana sėkmingai organizuoja Ryčio solinius koncertus", - sakė dainininkė.

    Paklausta, kodėl iširo kūrybinis tandemas Laima Žemaitytė, Rytis Cicinas ir Nijolė Tallat-Kelpšaitė, dainininkė atsakė, kad L.Žemaitytė nebenorėjo toliau kartu dirbti, nes, pradėjusi koncertuoti, "atgimė iš naujo", tapo populiari. "Taip ir nuėjom po vieną", - sakė ji.

    "Praėjusią vasarą mes sukūrėme naują programą su kita Nijole - Nijole Ščiukaite. Kažkada net spauda ginčydavosi, kuri Nijolė geresnė. Tuomet būdavome konkurentės, bet dabar, praėjus tiek metų, supratome, kad galime viena kitą papildyti skirtingomis interpretacijomis. Kai miestuose vyksta mūsų koncertai, ateina tikrai daug žmonių, o po koncertų publika atsistoja", - apie naująjį atgimimą jaudindamasi pasakojo estrados legenda.

    Pripažinimui trukdė vyro praeitis

    "Aš pati ilgai nežinojau, kodėl man nesuteikiamas liaudies artistės vardas, nors su "Nerija" ir LRT orkestru iš moterų vokalisčių mano rečitalis buvo pirmasis. Bet tik paskui sužinojau, kad saugumas veto uždėjo, nes mano mama buvo politinė kalinė, o vyras irgi buvo politinis kalinys", - sakė šlagerių atlikėja.

    N.Tallat-Kelpšaitę imdavo juokas, kai koncertų afišose prie jos pavardės puikuodavosi žodžiai "dainuos nusipelniusi LTSR artistė Nijolė Tallat-Kelpšaitė". Vieną tokią afiša artistė saugo savo namuose.

    Politikos debiutantė

    Rinkimuose į Savivaldybes N.Tallat-Kelpšaitė "ėjo" šešta Kauno socialdemokratų sąraše.

    "Mano vyras, dar būdamas lageryje Mordovijoje, įstojo į socialdemokratų ratelį. Atsikūrus partijai, mes į ją ir įstojome", - sakė dainininkė.

    Iš karto po rinkimų N.Tallat-Kelpšaitė netapo Kauno savivaldybės tarybos nare, tačiau, dabar Seimo nariu tapusiam socialdemokratui Rimantui Ruzui atsistatydinus iš savivaldybės tarybos, ji pateko tarp Kauno išrinktųjų.

    Populiari dainininkė norėtų dirbti Kultūros komitete, nes yra baigusi Leningrado teatro, muzikos ir kinematografijos institutą bei turi teatrologės diplomą.