Į "kažkaip savaime" įvykusį Grūto parko atidarymą Druskininkų rajone esančioje V.Malinausko sodyboje vakar sugužėjo tūkstančiai smalsuolių iš visos Lietuvos ir užsienio. Bemaž dvejus metus trukęs ekspozicijos kūrimas, jį lydėję radikaliųjų patriotų protestai baigėsi stilizuotu sovietiniu spektakliu.

Siaurojo geležinkelio sąstato vagone lyg iš tribūnos sveikinimo kalbą rėžė parko savininkas V.Malinauskas ir V.I.Leniną vaidinęs aktorius Gediminas Girdvainis. "Stabai ir stabukai, stovintys Grūto parke, primena 50 metų tragiškų įvykių ir skriaudų mūsų istorijoje", - kalbėjo V.Malinauskas, pabrėždamas ideologizuoto turinio skulptūrų ekspozicijos buvimo svarbą.

"Nėra istorijos - nėra ateities", - susirinkusiems aiškino V.Malinauskas atskleisdamas, kodėl jis nenusileido įvairių veikėjų protestams ir baigė parko kūrimą. Tragiško lietuvių tautai sovietinio laikotarpio simboliai, lydėję mus visur, pasak V.Malinausko, atskleidžia istorinę tiesą apie okupaciją Lietuvoje.

Apdorojo

"Ar jūsų dar nesušaudė", - nuoširdžiai stebėdamasis praeivių klausė savo stabo paunksnėje pypkiuojantis "J.V.Stalinas". "Rabočije, krestjane i pročiaja šval, - su jam būdingu šveplavimu Grūto parko atidarymo šventės dalyvius pasveikino ir V.I.Leninas (akt. G.Girdvainis.) - Gavau telegramą iš Kapsuko, Angariečio, Dzeržinskio ir kitų, kad šiame parke gavome po lopinėlį žemės".

Iki valiai pašmaikštavusį "komunizmo tėvą" pakeitė "pionieriai". Parko lankytojams jie deklamavo kažkada daugelio mintinai mokėtus ideologinius eilėraščius: "Mes sotūs, laimingi, gražiai aprengti", "Trys liepsnelės", "Mylėki partiją, vaikuti, kaip savo motiną mylėk". Taip "ideologiškai apdoroti" lankytojai galiausiai buvo įleisti į pačią Grūto skulptūrų ekspoziciją.