Teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos teikia rekomendaciją savivaldos institucijoms dėl epidemijos skelbimo savivaldybės lygiu jeigu:

1. epideminis sergamumo ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis (ŪKTI) ir gripu lygis siekia 100 ir daugiau susirgimų 10 tūkst. gyventojų per savaitę;

2. klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪKTI atvejų.

Paskelbus epidemiją savivaldybė ir mokyklų steigėjai priima sprendimus dėl vaikų ugdymo įstaigų laikino veiklos nutraukimo. Savivaldybėms rekomenduojama svarstyti vaikų ugdymo įstaigų laikiną veiklos nutraukimą tik kai sergamumas pasiekia epideminį lygį ir daug vaikų nelanko mokyklos.

Praėjusią savaitę Lietuvoje sergamumas gripu ir ŪKTI nesiekė epideminio lygio. Buvo registruota 53 susirgimai 10 tūkst. gyventojų.

SAM primena, kad Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras rekomenduoja svarstyti ugdymo įstaigų veiklos ribojimą tik esant pandeminio gripo protrūkiui tarp moksleivių ar mokytojų.
Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras nurodo, kad susirgus ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis būtina vengti masinio susibūrimo vietų, neiti į mokyklas ar vaikų darželius ir kreiptis į gydytoją.