Pirmoji Vilniui Aleksandro Jogailaičio suteikta konfirmacinė privilegija buvo išduota 1492 11 26 Trakuose. Vilniaus miestiečių prašymu, valdovas patvirtino savo pirmtakų duotas privilegijas miestui: Magdeburginės teisės suteikimą, miestiečių atleidimą nuo vaivadų ir kitų valdovo pareigūnų teismo, įvairių ūkinių lengvatų suteikimas, teisę laisvai prekiauti visoje Lietuvos DK mokant simbolinį muitą, dviejų mugių per metus rengimą ir pan.

Kartu 1492 privilegijoje atsirado ir kelios naujos nuostatos. Vilniaus miestui valdovas perleido anksčiau iždui priklausiusią vaškinę. Taip pat buvo skelbiama prekybos vynu ir apyniais tvarka. Be įprastos alaus ir midaus prekybos reglamentavimo, dokumente paminėtos gausesnės vyno rūšys (malmazija ir kiti importiniai vynai) bei degtinė.

Tą pačią dieną, vėlgi vilniečių prašymu, Aleksandras Jogailaitis atskira privilegija atleido miestiečius nuo pastočių prievolės. Jie nebeturėjo pagal Vilniaus vaivados, tijūnų ir kitų valdovo pareigūnų nurodymus pateikti arklių ir jų kinkinių pareigūnų poreikiams.

Abi šios privilegijos didino miesto ūkines lengvatas, sudarė sąlygas Vilniaus stiprėjimui.

Tai yra 2007-2008 m. programos „Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos mokslininkų bendradarbiavimas: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendorius“ metu sukurto Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalendoriaus enciklopedinio žinyno dalis.

© Lietuvos Istorijos Institutas ir Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija

Šaltinis
Lietuvos istorijos institutas
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją