Informaciją apie atliktas kratas trečiadienio vakarą DELFI patvirtino ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo kontroliuojantys pareigūnai. Vilniaus apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausioji prokurorė R. Aliukonienė su kratomis nėra susijusi.

Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas Leonas Virginijus Papirtis DELFI patvirtino girdėjęs apie ikiteisminį tyrimą, kurioje figūruoja R. Aliukonio pavardė, tačiau tikino nieko negalįs detalizuoti.

„Pagal taisykles, jeigu yra atliekama krata, joje būtinai privalo dalyvauti advokatas, nes jo darbo vieta yra speciali saugos zona, - teigė L.V. Papirtis. – Kol kas neturiu duomenų, kad mums oficialiai pranešta, jog advokatui būtų pareikšti įtarimai“.

Kratų atlikimas advokatų kontoros „Markevičius, Gerasičkinas ir partneriai“ darbuotojo namuose sukėlė tikrą sumaištį Generalinėje prokuratūroje – procesinius veiksmus Kauno pareigūnai esą atliko be generalinio prokuroro žinios. Būtent dėl to baudžiamosios bylos medžiaga ketvirtadienį jau ryte turėtų atsidurti ant Algimanto Valantino stalo.

Teigiama, kad norint atlikti kratą pas advokatą reikalingi specialūs leidimai, tačiau esą greičiausiai jų neturėta.

R. Aliukonis ir jo žmona atsisakė kalbėti, ko jų namuose lankėsi finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai. „Tokių dalykų telefonu nekalbėsiu“, - teigė gerai žinomas teisininkas.

Tuo tarpu Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis prisipažino, kad tik trečiadienį ryte gavo informacijos apie atliktas kratas. Jis tvirtino, kad šį ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo kontroliuoja Kauno miesto apylinkės prokuratūra.

Šioje byloje įtarimai yra pareikšti keliems asmenims. Ar įtarimai pareikšti advokatui, prokuroras nekomentavo. Neoficialių šaltinių teigimu, gali būti, kad atliekamas tyrimas dėl galimo papirkimo ar pasikėsinimo papirkti.

Tiesa, K. Betingis sakė, kad dėl ikiteisminio tyrimo jau buvo kilę problemų – Kauno apygardos prokuratūrą buvo pasiekę skundai, todėl artimiausiu metu buvo numatyta susipažinti su šio tyrimo medžiaga. Tačiau, atrodo, to jau nereikės – trečiadienį generalinis prokuroras pareikalavo visą ikiteisminio tyrimo medžiagą pristatyti į Generalinę prokuratūrą.

A. Valantinas trečiadienio vakarą į telefono skambučius neatsiliepė, tuo tarpu jo pavaduotojai Gintaras Jasaitis ir Vytautas Barkauskas tikino nieko nežinantys apie ikiteisminius tyrimus. Informaciją apie kratas teigė pirmą kartą girdįs ir Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius.

Tuo tarpu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Valdas Grendelis dėl informacijos kreiptis į ikiteisminį tyrimą kontroliuojančius pareigūnus. „Visą informaciją jums galėtų suteikti prokurorai“, - nebuvo šnekus ir FNTT Kauno skyriaus viršininkas Kęstutis Žuromskas.