"JAV pareiškimas paprasčiausiai yra neteisingas", - sakė Europos Komisijos atstovas Gerassimo Thomas (Gerasimo Tomas), pabrėždamas, kad ES valstybės suteikia besivystančioms šalims septynis kartus daugiau humanitarinės pagalbos nei JAV.

Seniai brendę nesutarimai dėl biotechnologijų politikos virto žodžių karu trečiadienį įvyksiančio ES ir JAV aukščiausio lygio susitikimo išvakarėse, per kurį du ekonomiškai galingiausi blokai Vašingtone mėgins spręsti dėl Irako karo kilusius nesutarimus. "Mes nesame nusistatę prieš biotechnologinę pažangą ar besivystančias šalis", - sakė G. Thomas.

Pirmadienį biotechnologijų klausimams skirtoje konferencijoje G. W. Bushas paragino ES nutraukti apribojimus genetiškai modifikuotiems produktams, teigdamas, kad, boikotuodama šių produktų eksportą, ES didina bado grėsmę Afrikos žemyne. Prezidento tvirtinimu, ES boikotas yra "paremtas nepagrįstais ir nemoksliškais būgštavimais". Jo nuomone, Europos valstybėms atsisakius boikoto, būtų atvertos naujos rinkos Afrikos žemdirbiams ir, atitinkamai, leista jiems veiksmingiau kovoti su badu šiame žemyne. G. W. Busho teigimu, mokslininkų darbo šioje sferoje dėka žemdirbiai galės auginti gerokai atsparesnius sausroms ir ligoms grūdus, taip pat surinkti didesnį derlių.

Praėjusiais metais kai kurios Afrikos valstybės atsisakė JAV pagalbos maisto produktais, kurioje buvo genetiškai modifikuotų grūdų, baimindamosi, kad grūdai gali būti panaudoti kaip sėkla ir pakenkti jų būsimam eksportui į ES, kuri griežtai riboja genetiškai modifikuotų maisto produktų įvežimą.

JAV, Argentina ir Kanada, kurios išaugina 95 proc. genetiškai modifikuotų grūdų, neseniai iškėlė prekybinį ieškinį netiesioginiam ES draudimui įvežti genetiškai modifikuotus produktus, kuris pastaruosius penkerius metus riboja šios kategorijos prekių eksportą į 15 valstybių bloką.