Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotojos Erikos Straigytės teigimu, šiemet maždaug pusė gyventojų pasinaudojo egzamino naujove ir savo žinias tikrino internetu.

Jos duomenimis, apie 500 gyventojų ir per 100 teisininkų į klausimus apie Konstituciją atsakinėjo DELFI ir Lietuvos žurnalistų sąjungos tinklalapyje. Kol kas žinoma, kad tik vienas gyventojas iš Kalvarijos - savivaldos politikas - Vytautas Šunskis atsakė į visus 26 klausimus, o dauguma teisingai atsakė nuo 20 iki 23.

Kalėjimų departamentas praneša, kad pataisos įstaigose ir tardymo izoliatoriuose Konstitucijos egzaminą laikė 224 nuteistieji ir 33 bausmių vykdymo sistemos pareigūnai.

„Vien pagal tuos skaičius, kuriuos turime dabar, dalyvių skaičiaus kritimo nėra. Teisininkai sakė, kad testas yra sunkus, pagal rezultatus matome, kad daugelis tikėjosi lengvesnio“, - sakė E. Straigytė.

Klaipėdos miesto savivaldybė praneša, kad po egzaminui ir komisijai susumavus rezultatus, paaiškėjo, jog testą išspręsti be klaidų nepavyko nė vienam. Du dalyviai padarė po dvi klaidas.

Tai klaipėdietis Jefimas Vytovtovas ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius. Jie pasirodė geriausiai, tad gavo teisę dalyvauti Konstitucijos egzamino finale Vilniuje, kuris vyks lapkričio 28 d.

Kaune taip pat nebuvo nė vieno dalyvio, kuris į visus klausimus atsakytų be klaidų. Į finalą Vilniuje iš laikinosios sostinės keliaus M.Romerio universiteto studentas Juozas Valčiukas, teisingai atsakęs į 17 iš 25 teisininkams skirtų klausimų, ir Kauno miesto tarybos narys Raimundas Kaminskas, klaidą padaręs viename atsakyme.

Paskutiniame egzamino etape dalyviams reikės rašyti esė, o šių metų nugalėtojai paaiškės gruodžio 1 d.

Egzamino pirmasis turas vyko tarp gyventojų ir tarp teisininkų. Jeigu asmuo turi teisinį išsilavinimą arba yra teisės studijų studentas, jis egzamine dalyvavo teisininkų grupėje. Teisininkams buvo skirtas atskiras testas.

Konstitucijos diena minima spalio 25 d.

Visi dalyvavusieji čia gali pasitikrinti savo atsakymus.

Egzaminą organizuoja Teisingumo ministerija ir Lietuvos žurnalistų sąjunga.