„Konstitucijos Taurė visus keturis metus buvo teikiama išskirtinai už drąsą. Už drąsą ginti savo ir kitų teises. Ši Konstitucijos Taurė – ne išimtis. Ji įteikiama už visų žmonių atstovavimą, jų teisių gynimą, kreipiantis į Konstitucinį Teismą,“ – pranešime cituojama Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Studentų atstovybės pirmininkė Jelena Larionova.

2005 m. Vilniaus universiteto Teisės fakulteto studentai pirmą kartą Konstitucijos Taure „Už indėlį į Lietuvos Respublikos Konstitucijos taikymo plėtrą“ apdovanojo vilnietę Mariją Simonovą. Ji Konstituciniame Teisme laimėjo bylą prieš valstybę dėl kompensacijų už valstybės išperkamą nekilnojamąjį turtą dydžio.

2006 m. ši taurė atiteko kaunietei Aldonai Gramauskienei su dukra Renata už laimėtą bylą prieš valstybę dėl kompensacijų už turtinės ir moralinės žalos atlyginimą po vyro ir tėvo mirties.

2007 m. apdovanoti profesoriai Viktorija Daujotytė - Pakerienė ir Edvardas Gudavičius. Jų iniciatyva Konstitucinis Teismas išaiškino ir paneigė Vyriausybės nutarimą, kuris diskriminavo humanitarinių ir socialinių mokslų atstovus. Pernai garbingas apdovanojimas įteiktas teisininkui Dariui Jušinskui. Jo iniciatyva Konstitucinis Teismas išaiškino, jog Konkursų į valstybės tarnautojo pareigas organizavimo tvarkos prieštarauja Konstitucijai ir neužtikrina Valstybės tarnybos įstatyme numatyto skaidrumo principo.

Šiemet Konstitucijos Taurė buvo įteikta Teisės fakultete vykusioje konferencijoje-diskusijoje „Konstituciniai reikalavimai įstatymų leidybai“. Čia taip pat pirmą kartą ambasadorius Vytautas Antanas Dambrava savo vardo stipendijomis bei atminimo raštais už gerą mokymąsi ir puikų studijų derinimą su pilietinės visuomenės kūrimu apdovanojo III kurso studentus Aureliją Žiogaitę ir Justiną Jarusevičių.

Konferencija-diskusija – tik viena Konstitucijos dienai 2009 skirtų šventinių renginių dalis. Taip pat spalio 23-ąją Saulėtekyje bus atidaroma fotografijų paroda „Čia – Tavo Lietuva“. Spalio 24-ąją visi vilniečiai ir sostinės svečiai kviečiami į nemokamą lietuviško kino dieną Coffee Inn kavinėse. O visą renginių ciklas baigsis Konstitucijos dieną – spalio 25-ąją, kai pagrindinėse miesto aikštėse bus dalijamos Konstitucijos, o vakare susirinkusiuosius į Šv. Jonų bažnyčią savo atliekamomis dainomis gyvo garso koncerte šildys Jurga Šeduikytė.

Konstitucijos diena – jau šeštus metus Vilniaus universiteto teisininkų organizuojama šventė.