Savaitės pabaigoje, jau prasidėjus seminarui Gardine, Lietuvos žurnalistams išduoti vizas atsisakyta. Baltarusijos konsulas Viktoras Aleksandrovas negalėjo paaiškinti, kodėl Lietuvos žurnalistai nepageidaujami Baltarusijoje.

Bendro Lietuvos ir Baltarusijos projekto "Demokratinės žiniasklaidos stiprinimas Baltarusijoje", kuriam įgyvendinti EK skyrė pusę milijono eurų, vadovas Juozas Bulota apie susidariusią situaciją informavo Europos Komisiją Briuselyje ir šios komisijos atstovus Minske. Jis mano, kad tolesnis projekto įgyvendinimas Baltarusijoje gali komplikuotis.

Pagal projektą dauguma seminarų, konferencijų, praktinių mokymų ir žurnalistų stažuočių turi vykti Baltarusijos teritorijoje.

Pats projekto vadovas J.Bulota jau trečias mėnuo iš Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos negauna nuolatinės akreditacijos.

Baltarusijos žurnalistų asociacijos viceprezidentas Anatolijus Guliajevas LŽ telefonu sakė, kad nenoras įsileisti žurnalistų smarkiai pakenks net tik bendro projekto darbui, bet ir šalies demokratijai bei visiems žmonėms, norintiems kūrybingai dirbti. Jo nuomone, artėjant prezidento rinkimams kitų šalių žurnalistai Baltarusijoje nepageidaujami. "Ar normalu, kad šalis priversta gyventi uždarą gyvenimą?" - piktinosi A.Guliajevas.

Baltarusijos žurnalistai mano, kad tokiam sprendimui įtakos turėjo ir kovo 12 dieną prezidento Aleksandro Lukašenkos pasirašytas dekretas dėl labdaros ir pagalbos gavimo iš užsienio tvarkos.