Šventėje - iki keturių tūkstančių tautiečių

Los Andželo Lietuvių dienos -  tai tokios labai gražios dienos, kai žmonės gali tiesiog susirinkti pasidžiaugti, kad yra lietuviai. Čia susitinka seni draugai, atvyksta naujų žmonių. Per šventę net ne lietuviai gali susipažinti su mūsų tautos šokiais, muzika, kultūra, menu, pajausti lietuvybės dvasią.

Lietuvių dienų programa Los Andžele beveik nesikeičia. Pirmąjį spalio savaitgalį rengiama šventė trunka tris dienas. Per savaitgalį šventėje apsilanko nuo trijų iki keturių tūkstančių lietuvių. Tautiečiai atvyksta iš visos Kalifornijos, Čikagos, Niujorko, Toronto, Detroito, Klivlendo, Bostono, Lietuvos.

„Inculto“, Hokshila, Robertas Kupstas

"Penktadieniais vyksta susipažinimui skirti šokiai. Na, o šeštadienį vidurdienį atidaroma šventė: visų pirma sugiedamas himnas, pristatomi atvykę žymus žmonės, koncertuosiančios grupės, šokių kolektyvai. „Kviečiame prezidentą ir kitus svarbius ir žymius žmones mus aplankyti. Man buvo didelė garbė organizuoti lietuvių dienas“, - sakė A. Mattis.

Šiemet renginyje dalyvaus „Inculto“, Hokshila, Robertas Kupstas ir dar daug kitų atlikėjų. Visos šventės metu vyks lietuviškų prekių mugė. Sekmadienį vyksta mišios. Na, o kiekvieną dieną po oficialios renginių visi lekia į „Red lion".

Per šventę – daug tradicinių patiekalų

„Per šias dienas tikrai visiems būna linksma. Tiek daug prisimenam visko. Pavyzdžiui, ragaujam lietuvių pagamintą lietuvišką maistą: cepelinus, kugelį, dešras, šaltibarščius, bulvinius blynus, koldūnus, balandėlius, keptą duoną, „Dadu“ ledus“. - pasakojo A. Mattis.

Dvidešimt trečius metus organizuojamas Lietuvių dienas surengti kainuoja nuo šešiasdešimties iki aštuoniasdešimt penkių tūkstančių dolerių. Nors renginys ir turi savo sąskaitą, bet visada atsiranda asmeniškai renginį norinčių remti lietuvių.

Vokiečių baras – mėgstamiausia lietuvių vieta

„Turėti šį barą visų pirma buvo man labai asmeniškas reikalas. Juk nuo senų laikų tai buvo lietuvių baras – čia visada po parapijos mišių susirinkdavo Los Andželo lietuviai. Čia po lietuvių dienų visada vyksta pratęsimas. Šis baras yra mano pirmas. Įsigijau jį prieš penkerius metus“, - pasakojo A. Mattis.

„Red Lion“ baras išsiskiria savo europietišku interjeru ir eksterjeru. Maistas čia yra vokiškas, o vokiečių virtuvė gana artima Lietuvių: yra dešrelių, bulvių, troškintų kopūstų. Čia lankosi vietiniai amerikiečiai, prancūzai, armėnai, anglai.

„Gal juos vilioja aplinka. Ant sienų kabo daug europietiškų detalių, pats namas yra vokiškos architektūros. Jau vien iš išorės jis skiriasi iš konteksto. Na, ir žinoma – alus! Nors šiaip parduodu tik vokišką, bet po lietuvių dienų superku visą likusį lietuvišką alų“, - sako A. Mattis.

„Norisi grįžti kaip į namus“

„Šis baras labai plėtėsi. Iš pat pradžių buvo tik viena baro svečiams skirta salė. Nuo 1959 m. čia labai daug kas spėjo pasikeisti. Žinojau, kad noriu turėti savo barą. Bet buvau studentas, toks esu iki šiol“, - juokėsi A. Mattis.

Paskutinis baro šeimininkas vokietis sunkiai susirgo. Daug buvo norinčių jį įsigyti, bet Aidas buvo sąrašo viršuje ir tapo pirmuoju ne vokiečiu baro savininku.

„Kad sutvarkyčiau baro finansus, sudėliočiau viską į vietas, nukėliau studijas metams. Nuo pat mažens mokėjau uždirbti pinigus. Šiame bare daug mano sentimentų išlikę. Juk nuo pat mažens čia lankiausi. Turiu tris barus, bet į šitą norisi grįžti kaip į namus, čia tiek visko įvykę“, - pasakojo A. Mattis.

Į šį barą dar mažas Aidas ateidavo su savo tėvais. O šiuo metu grįžęs apsistoja virš baro įrengtame bute, kuriame visą laiką gyveno savininkai.

Aido rankose - trys barai

„Fox and hounds“ – dar vienas lietuvio baras Los Andžele. Tik šis labiau skirtas futbolo sirgaliams. Čia susirenka visi, kad rupi futbolo rungtynes, anglų maistas ir alus.

Trečią barą atidarė Ilinojuje: „Jau buvau penkerių metų patirtį sukaupęs. Trečias baras labai studentiškas. O studentams reikia pigaus maisto – bulvyčių, burgerių, pigaus alaus ir smagaus laiko. Labai mažai studentų dirba ir jiems nuolat stinga pinigų. Šio baro reikalus tvarkyti pavedžiau žmonai, nes pats jau būčiau nesuspėjęs. Šiuo metu baigiu dvi doktorantūras.“

„Visada save laikiau lietuviu“

Aidas Mattis gimęs jau Los Andžele. Iš Kauno kilę tėvai per karą išvyko į Vokietiją, po to į Australiją. Metams bėgant emigravo ir Aido seneliai.

Bet lietuvių kalba ir su Lietuva susiję simboliai Aidą lydėjo visą gyvenimą. Jis ėjo į lietuvišką darželį, lietuvių parapijoje dvylika metų lankė lietuvių mokyklą, skautų stovyklas. Šeimoje visą laiką buvo stengiamasi kalbėti lietuviškai.

Tačiau su žmona, taip pat lietuve, jau daug paprasčiau bendrauti angliškai.

„Juk visą dieną su draugais, darbe, universitete tenka kalbėti angliškai. Tačiau žinau, jei turėsime vaikų, su jais būtinai stengsimės bendrauti lietuviškai, juos mokyti šios kalbos. Aš nesijaučiu amerikiečiu. Visada save laikiau lietuviu ir jaučiuosi išskirtinis, būdamas šios šalies piliečiu. Kai ten nuvykstu – viskas kaip pasaka“, - pasakojo A. Mattis.

Į tėvynę – sulaukus aštuoniolikos

Pirmą kartą į Lietuvą Aidas atvyko sulaukęs aštuoniolikos metų. Tada jis su tėvais visą mėnesį praleido keliaudamas po tėvynę. Būtent tada Aidas sako supratęs, kokių rimtų problemų komunistinė santvarka turėjo.

„Dabar viskas pasikeitė. Lietuva taip auga, gražėja. Dygsta dangoraižiai, ekonomika auga. Lietuva yra mano šalis. Ji turi istoriją, paveldą, kultūrą. Aš čia jaučiuosi labai gerai ir noriu grįžti. Be to, bijau, kad Amerikoje greitai nebebus gerai. Nes ši šalis sparčiai eina žemyn. Kai augau, žinojau, kad Lietuva okupuota, skaičiau apie įvykius. Vaikui buvo baisu suvokti, kad šalis gali būti nelaisva, kad joje karaliauja kiti žmonės. Kad šalis ne tik ekonomiškai, bet ir morališkai yra užspausta“, - sakė A. Mattis.

Didžiausias užsienio lietuvių renginys

Lietuvių dienų rengėju Aidas buvo penkerius metus: „Buvau vienintelis taip ilgai organizavęs šį renginį. Bet man pritrūko laiko, nes šiuo metu tiek daug veiklos turiu ir su doktorantūromis, ir su verslu.“

Lietuvių dienos Los Andžele – didžiausias pasaulyje kasmetinis užsienyje gyvenantiems tautiečiams skirtas renginys.