Bankrutuosime ar ne? Su šiuo klausimu ir keliasi, ir gulasi ne tik Medeikių vaikų globos namų "Vaiko užuovėja" darbuotojai, bet ir jų auklėtiniai. Globotinių nerimas gerokai didesnis. Jie, sykį jau palikti tikrųjų tėvų, baiminasi, kad bus išduoti dar kartą. Dabar vaikų išdavike taptų Biržų rajono valdžia.

Nusižengia įstatymams

Grėsmę išnykti Medeikių vaikų globos namai pajuto sužinoję, kad Biržų rajono savivaldybė, iki tol jiems išlaikyti skirdavusi 570 tūkst. litų, dabar atseikėjo tik 400 tūkst. litų. "Spalį su turimais pinigais šiaip taip išsiversime, o du paskutinius metų mėnesius nebeturėsime iš ko gyventi", - LŽ tikino globos namų direktorė Daiva Janonienė.

"Vaiko užuovėjoje" jau pradėtas drastiškas taupymo vajus. Sumažinta etatų, kiti darbuotojai liko plušėti ketvirtadaliu etato, o tie, kurie dirba visu krūviu, tegauna minimalų atlyginimą. Tiek uždirba ir globos namų vadovė, ir valytoja. Įstaigoje perkamas tik maistas. Per vasarą buvo atsisakyta šilto vandens, tad maudytis vaikai eidavo į netoliese esantį žvyro karjerą.

Šiandien 19 vaikų namų auklėtinių išgyvena iš valstybės kiekvienam jų skiriamų 520 litų globos ir 52 litų vaiko pinigų. "Tie pinigai turėtų atitekti išskirtinai vaiko poreikiams. Tad iki šiol 52 litus taupydavome auklėtinio reikmėms, o 520 litų skirdavome jo maistui, ekskursijoms, drabužiams. Šiuo metu pinigus maistui sumažinome. Likusios lėšos atitenka komunalinėms paslaugoms apmokėti. Įstatymas tai draudžia daryti, tačiau mes neturime kito pasirinkimo išgyventi", - aiškino direktorė.

Dėl gresiančio įstaigos bankroto vaikai priversti gyventi jausdami ir nuolatinę grėsmę gyvybei. "Išjungėme priešgaisrinę signalizaciją, nors ji mums būtina. Viliamės, kad nesudegsime", - sakė D.Janonienė.

Bijo būti išvežti 

"Vaiko užuovėja" gyvuoja vos penkerius metus. Sovietmečiu Biržų rajonas vaikų globos namų neturėjo - juos atstojo internatas. Savivaldybė vaikų namus jame įkūrė pirmais atkurtos nepriklausomybės metais. D.Janonienė apgailestavo, kad anksčiau įstaigoje būta nemažai per visą Lietuvą nuskambėjusių intrigų, tad savivaldybės vadovai namų steigėjo funkcijas įpiršo reformatų bažnyčiai. "Tai reiškia, jog bažnyčia tapo idėjiniu vadu, o visus finansinius vaikų namų gyvavimo įsipareigojimus prisiėmė savivaldybė", - pasakojo "Vaikų užuovėjos" direktorė.

Dabar nuskurdusi savivaldybė savo piniginius įsipareigojimus gerokai sumažino. "Jei mūsų įstaigos nebebūtų, vaikai neturėtų likti be globos. Juos tikriausiai priglobtų ir Rokiškio rajono Obelių, ir Panevėžio mieste esantys vaikų namai. Bet kad žinotumėt, kaip mūsų auklėtiniai to nenori. Visi 19 globotinių kilę iš Biržų rajono, tad išvykti kitur jiems būtų išties sunku. Vaikai savo nerimą išreiškia net slapčia užrašytuose rašteliuose ir piešinėliuose. "Miela Daiva. Manau, kad nebankrutuosime, ir mūsų iš čia neišveš", - direktorei skirtame laiške viliasi viena globotinių. Šį laišką D.Janonienė savo kabinete prisegė prie sienos. Jai tai - paskata kovoti dėl globos namų išlikimo.

"Mano kova - ištiesti ranką. Jau parašiau kreipimąsi į Biržų rajono verslininkus ir ūkininkus. Rašau, kad nebeišgyvename, ir prašau padėti, kas kuo gali. Gal sulauksiu pagalbos?" - svarstė D.Janonienė.

Ne karo metas 

"Dar ne badas, ne maras, ne karas, todėl labai blogai nėra", - LŽ paklausta apie vaikų globos namus sakė Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė Palmyra Prašmantienė. Anot jos, kad išgyventų, visos įstaigos privalo ne vien taupyti, bet ir "išnaudoti visus turimus išteklius". "Pavyzdžiui, "Vaikų užuovėja" gali nuomoti dalį patalpų", - siūlė P.Prašmantienė.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją