Po susitikimo prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys sakė, kad, prezidentės įsitikinimu, teismai turi dirbti visą laiką ir kiekvieną dieną.

"Prezidentės įsitikinimu, teismai turi dirbti visą laiką, kiekvieną dieną ir garantuoti, kad piliečių interesai bus ginami, skundai nagrinėjami, teismų paslaugos piliečiams bus suteikiamos visą laiką", - sakė L.Balsys.

"Tačiau tai nereiškia, kad teismai neturi taupyti. Prezidentė išreiškė viltį ir įsitikinimą, kad ir teisėjai pareikš solidarumą su visa visuomene, su valstybės tarnyba, ir teisėjai, kaip ir kiti valstybės pareigūnai, ims neapmokamų atostogų, galbūt pagal slenkantį grafiką, garantuojant, kad teismai dirbtų nenutrūkstamai", - pridūrė prezidentės atstovas spaudai.

Ketvirtadienį pranešta, kad du iš keturių Vilniaus miesto apylinkės teismų trūkstant lėšų jau apsisprendė trumpinti darbo savaitę ir neatliks didžiosios dalies funkcijų penktadieniais.

Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė žurnalistams sakė, kad teisėjai jau eina neapmokamų atostogų, tačiau pabrėžė, kad tai galima tik savanoriškumo pagrindu ir to reikalauti negalima.

Jos teigimu, dėl lėšų trūkumo darbo užmokesčio fonde trumpinant darbo laiką ar einant neapmokamų atostogų neišvengiamai ilgės bylų nagrinėjimas teismuose.

"Dėl to, kad gali kartais reikėti nedirbti penktadieniais arba sutrumpintą darbo laiką, kai kurių bylų nagrinėjimas pailgėja nuo keturių iki 10 dienų", - žurnalistams sakė L.Garnelienė.

Teisėjų tarybos pirmininkės nuomone, jeigu lėšų nebus sutaupyta, atlyginimai teisėjams gali imti vėluoti.

"Jeigu mes netilpsime į darbo užmokesčio fondą, kuris skirtas šiems metams, reiškia turėsime laukti iš kitų metų finansavimo. Jeigu dabar nesutaupome, reiškia gruodžio atlyginimą galbūt gausime sausio viduryje ar pabaigoje", - sakė L.Garnelienė.

Penktadienį susitikime taip pat buvo aptarta Teisėjų etikos ir drausmės komisijos veikla. Anot L.Balsio, prezidentės nuomone, šiuo metu galiojantys etikos komisijos nuostatai turėtų būti tobulintini, ypač akcentuojant viešumą ir skaidrumą nagrinėjant piliečių skundus.

Apylinkių teismų teisėjų sąjunga: sprendimas trumpinti savo darbo savaitę prieštarauja įstatymams

Lietuvos Apylinkių teismų teisėjų sąjunga kreipėsi į valdžios institucijas dėl įstatymams prieštaraujančių kai kurių apylinkės teismų sprendimų trumpinti savo darbo savaitę.

Penktadienį Lietuvos Apylinkių teismų teisėjų sąjunga kreipėsi į prezidentę, Seimą ir Vyriausybę, teigdama, kad kai kurių apylinkės teismų sprendimas trumpinti savo darbo laiką iki keturių darbo dienų ir atitinkamai gauti 20 procentų mažesnį atlyginimą, prieštarauja įstatymams.

Kaip pranešė Kauno apylinkės teismas, teismai yra vienintelė valdžios institucija, kurioje teisėjų atlyginimai yra mažinami jau ketvirtą kartą šiais metais.

Be to, apylinkių teismuose 2009 metais darbo krūvis kai kuriuose teismuose išaugo vos ne dvigubai, teisėjas vidutiniškai turi išnagrinėti apie 60 bylų per mėnesį, o kai kuriuose teismuose - ir po 100 bylų, teigiama pranešime.

Lietuvos Apylinkių teismų teisėjų sąjunga prašo apsvarstyti situaciją ir surasti reikalingų lėšų teismų funkcijoms vykdyti.

Praėjusių metų pabaigoje vienkartines priemokas išsimokėję Vilniaus miesto apylinkės teismai trūkstant lėšų darbo užmokesčiui trumpina darbo savaitę.

1 ir 2 apylinkės teismai taupydami lėšas jau priėmė sprendimą nedirbti penktadieniais, o 3 ir 4 apylinkės teismai taip pat svarsto galimybę sutrumpinti darbo laiką.

Visų keturių teismų pirmininkai BNS patvirtino, kad praėjusių metų pabaigoje teisėjams ir teisėjų padėjėjams buvo išmokėtos vienkartinės priemokos, tačiau tikslių sumų teigė negalintys prisiminti.

1-asis apylinkės teismas ketvirtadienį pranešė, jog nuo kitos savaitės iki šių metų gruodžio 20 dienos penktadieniais nedirbs teismo administracija, teisėjai, jų padėjėjai, sekretorės, raštinės darbuotojai, nebus nagrinėjamos bylos.

Taip tikimasi sutaupyti apie 280 tūkst. litų, kurių šiais metais trūksta darbo užmokesčiui išmokėti, nors dar praėjusių metų pabaigoje ekonominės krizės akivaizdoje minėtame teisme buvo išmokėta 190 tūkst. litų vienkartinių priemokų.

2-asis apylinkės teismas jau nuo šios savaitės nedirbs penktadieniais.

"Kolektyvo susirinkime buvo nuspręsta balsuojant. Niekas teigiamai nereagavo (...) Teismas penktadieniais nedirbs apie 2 mėnesius, iki lapkričio 6-os dienos", - BNS sakė teismo pirmininkė Daiva Kazlauskienė.

Teisėjos teigimu, tikimasi, kad nuo to bylų nagrinėjimo spartumas nenukentės.

3-iojo apylinkės teismo pirmininkas Pavelas Borkovskis teigė, kad apsispręsti dėl to, kokių taupymo priemonių reikėtų imtis, rengiasi per keletą dienų.

"Svarstome. Mes turime dar birželio mėnesį priimtą taupymo priemonių planą, todėl dar reikia įvertinti ir išanalizuoti daug komponentų, kad priimtume sprendimą", - BNS sakė Pavelas Borkovskis.

Teismo pirmininkas pripažino, kad šiuo metu teismo įsiskolinimai siekia nuo 89 tūkst. iki 100 tūkst. litų.

4-ojo apylinkės teismo pirmininkas Jeugenijušas Jaglinskis BNS sakė, kad sprendimas, ar trumpinti darbą šiame teisme turėtų būti priimtas pirmadienį arba antradienį. Teisėjo tvirtinimu, veikiausiai darbo savaitė bus sutrumpinta.

"Tikėtina, kad iki Naujųjų metų bus sutrumpinta darbo savaitė, nes atlyginimams pinigų trūksta už 21 dieną, tai yra už visą gruodžio mėnesį (...) Darbuotojų reakcija tokia, kad nėra kitos išeities", - teigė J.Jaglinskis.

Pagal Teismų įstatymą, kai iš esmės pablogėja valstybės ekonominė ir finansinė būklė, Seimas gali peržiūrėti teismų finansines ir materialines veiklos sąlygas.

Remdamasi šiuo punktu, Lietuvos Apylinkių teismų teisėjų sąjunga ir kreipiasi į valdžios institucijas.