Jų tyrimo duomenys skelbiami apie mitybą rašančiame žurnale "American Journal of Clinical Nutrition" ir antrina kitų mokslininkų išvadoms, kad ankstyvoje vaikystėje vietoj motinos pieno karvės pienu maitintas žmogus suaugęs gali susirgti širdies ligomis.

Kaip teigia Amerikos pediatrijos akademija, motinos krūtimi kūdikius turėtų maitinti mažiausiai metus, o jei įmanoma - ir ilgiau. Tuo tarpu Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tvirtina, kad trumpiausias žindymo laikotarpis turėtų būti dveji metai.

Motinos pienu maitinami kūdikiai esti sveikesni, kur kas rečiau nutunka, o jų smegenys geriau funkcionuoja, rodo tyrimai. Tai žinodami vaikiškų mišinėlių gamintojai nuolat tobulina savo produkciją ir stengiasi, kad jos sudėtis būtų kuo artimesnė motinos pienui.

Tačiau praėjusio amžiaus aštuntame dešimtmetyje vaikiški mišinėliai būdavo gaminami iš karvės pieno miltelių, o žindyti kūdikį tokiose šalyse kaip Jungtinės Valstijos ar Didžioji Britanija buvo paprasčiausiai nemadinga. Bristolio universitete dirbantis Richardas Martinas (Ričardas Martinas) drauge su kolegomis pratęsė nuo 1972 iki 1974 metų tirtų kūdikių stebėjimus.

Kūdikystėje karvės pieno mišiniais maitinti dabartiniai trisdešimtmečiai yra aukštesni, bet jų kraujo spaudimas taip pat aukštesnis, nustatė R.Martino vadovaujama mokslininkų grupė. Aukštas kraujo spaudimas gali sukelti širdies ligas ir insultą.

Anot mokslininkų, galimas daiktas, kad augančių kūdikių sveikatai turi įtakos karvės piene esanti didelė natrio koncentracija. Tačiau gali būti ir kur kas paprasčiau: karvės pienas yra riebesnis ir kaloringesnis, taigi juo maitinti kūdikiai, ypač tie, kurie gyvenimo pradžioje itin staigiai priaugo svorio, ir vėliau linkę tukti bei sirgti širdies ligomis.

Tęsiant tyrimus gali išaiškėti ir naujų faktorių, teigia mokslininkai.

"Tos Jungtinės Karalystės motinos, kurios maitina krūtimi, paprastai esti geriau išsilavinusios ir savo kūdikiams išugdo sveikesnės mitybos įpročius, negu tos motinos, kurios nemaitina krūtimi", - rašo tyrimo autoriai.

Pagerintas karvės pienas yra svarbus kalcio ir vitamino D šaltinis - trūkstant šių medžiagų, susergama rachitu ir osteoporoze. Tačiau antrasis tame pat žurnale skelbiamas tyrimas teigia, kad pieną puikiai gali atstoti apelsinų sultys.

Bostono universiteto medicinos fakulteto mokslininkas Michaelas Holickas (Maiklas Holikas) su bendradarbiais nustatė, kad suaugusieji, geriantys vitaminu D praturtintas apelsinų sultis, šį vitaminą pasisavina taip pat gerai, kaip ir iš karvės pieno.

Šiuo metu jau galima įsigyti ir kalciu praturtintų aplesinų sulčių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją