• Ministrui

    Ir kaip tik pačiose šilčiausiose vietelėse! Jiems patikima kuruoti privatizavimo, investicijų, licencijavimo, kontrolės klausimus.

    Vieša paslaptis, kad naftos, narkotikų, ginklų biznis pats pelningiausias tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje. Pastarąjį dešimtmetį šalia to minima ir vaistų prekyba. Farmacijos sferoje vyksta ir arši konkurencija. LŽ pasidomėjo, kaip sekėsi darbuotis farmacijos Klondaike dabartiniam sveikatos apsaugos ministro Vinso Janušonio patarėjui Leonui Kalėtinui, mat jam iš paskos tįsta bankrotų bei skolų šleifas.

    Spalvos

    L.Kalėtinas - ne naujokas Sveikatos apsaugos ministerijoje. Jis jau mynė šios įstaigos koridorius būdamas viceministras. Žinia, šiai ministerijai, kaip ir kitoms, per atkurtos nepriklausomybės dešimtmetį nesisekė su vadovais. Daugiausia šiame poste ministras išsilaikydavo dvejus metus. Tiesa, daktarui Antanui Vinkui į šią upę pavyko įbristi dukart po dvejus metus.

    Tad L.Kalėtinas ir dirbo viceministru, kai ministerijai vadovavo A.Vinkus, o vėliau - J.Olekas. Neužsibuvo. Mat papūtus gaiviems privatizavimosi vėjams ir susivokus, kad gabenami vaistai ir medikamentai - aukso gysla, puolė jis stačia galva į privatų biznį, tapo akcinės bendrovės "Farmacija" vadovu.

    "Interfarma"

    Tačiau bene geriausiai L.Kalėtino gabumai "atsiskleidė" jam pradėjus vadovauti bendrai Lietuvos ir Vokietijos įmonei UAB "Interfarma".

    "Interfarmos" starto data 1993 m. spalio 18 d. Įsikūrė ji Laisvės prospekte 75, Vilniuje. Veikla - farmacijos prekių didmeninė prekyba. Solidžios generalinio direktoriaus pareigos, plati veiklos sfera, susijusi su farmacija. Plačius "Interfarmos" užmojus sėkmingai globojo ir saugojo įtakingi globėjai.

    Derėtų priminti, kad UAB "Interfarma" vyriausiojo finansininko duonos su sviestu paragavo ir Rolandas Matiliauskas, ekspremjero Gedimino Vagnoriaus laikais jo paties rekomenduotas į finansų ministrus. Būtent dėl viešumon iškilusio skandalo apie paimtą ir negrąžintą Kredito bankui paskolą jis buvo priverstas atsistatydinti iš ministro pareigų.

    Plovykla "Interfarma" savo klestėjimo laikais irgi ėmėsi verslo iš peties. 1999 m. Vilniuje, Laisvės prospekte 75, pastatė šiuolaikinį vaistų sandėlį su administracinėmis patalpomis. Tai dviejų aukštų mūras, jo bendras plotas - 6430,08 kv. m, tūris - 29 258 kub. m. Kiek galėjo kainuoti tokia statyba?

    Žinovai teigia, kad apie 12 mln. litų. Ar UAB "Interfarma" disponavo tokiomis lėšomis? Ne. Tačiau ji naudojosi banko "Hermis" kreditais, šiam bent keletą kartų ir buvo įkeistas pastatas. Pakvipus svilėsiais, t.y. bendrovei atsidūrus ties bankroto riba, pastatėlis pirkimo ir pardavimo sutartimi perduotas UAB "Interfarmos logistika".

    Statinio priėmimo naudotis aktas pasirašytas 1999 m. gruodžio 28 dieną. Ši bendrovė įsteigta kaip atsarginė 1998 m. rugsėjo 24 dieną. Jos vadovas - vokietis Dietrichas Stumpfas. Beje, jo tėvas Volkeris Stumpfas buvo vienas "Interfarmos" steigėjų.

    Byrant "Interfarmai", 2000 m. rugpjūčio 31 dieną suskubta įregistruoti dar vieną UAB - "Globus Pharmaci". Jai L.Kalėtinas ir kiti sandoriuose dalyvavę asmenys perleido turtą ir prekes.

    Kiekvienas "Interfarmos" steigėjas ar viršininkas buvo įsteigę mažiausiai dar po vieną dukterinę firmelę, mat joms įregistruoti pakanka viso labo 10 tūkst. litų įstatinio kapitalo.

    Sukosi didelių pinigų verpetas. Kieno rankose jie pranykdavo - galime tik spėlioti. Nors vartant išsamią informaciją apie įmonės skolininkės ir savininkės - dalyvavimą įkeitimo sandoriuose, galima apskaičiuoti sukčiavimo aritmetinius veiksmus. Tuo tarpu "Interfarma" pradėjo skęsti skolose.

    Skolos

    Kreditoriai ir tiekėjai pradėjo reikalauti "Interfarmos" atsiskaityti. Norėdami išvengti skolų grąžinimo "Interfarmos" gudručiai veikliai įsteigė UAB "Globus Pharmaci" ir perleido jai savo turtą, užuot sumokėję skolas.

    Bendrovės "Pfizer H.C.P. Corporation and Eastern region" atstovybė Lietuvoje "Pfizer H.C.P. Corporation" gavusi "Interfarmos" užsakymus patiekė prekių, už kurias turėjo būti sumokėta per 60 dienų. Sąskaitos nebuvo apmokėtos.

    2000 m. vasario 7, balandžio 4 ir balandžio 11 dienomis "Interfarmai" buvo pateiktos 4 sąskaitos: 1. Sąskaita Nr. Q 00002806, suma - 315.36 USD. 2. Sąskaita Nr. Q 00002986, suma 704.88 USD. 3. Sąskaita Nr. Q 00002987, suma - 89,990.40 USD. 4. Sąskaita Nr. Q 00003018, suma - 9,360.00 USD.

    "Interfarma" šių sąskaitų neapmokėjo.

    "Pfizer" pernai spalio 5 dieną kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą. Vėliau savo pareiškimą atsiėmė.

    Lė pasiteiravo "Pfizer H.C.P. Corporation" atstovybės vyriausiosios finansininkės R.Černeckienės, kodėl ši atsiėmė iš prokuratūros savo pareiškimą.

    Ji atsakė: "Paprašėme nutraukti bylą, nes supratome, kad jokių šansų taip atgauti skolas neturime".

    Kiek liko skolinga "Interfarma"? "Apie 120 tūkst. JAV dolerių".

    Kaip ketina atgauti šią skolą? "Per vaistines, kurios yra skolingos "Interfarmai", tikimės susigrąžinti apie 60 proc. skolos".

    Ar atsiimtas iš prokuratūros pareiškimas nėra susijęs su buvusio "Interfarmos" generalinio direktoriaus karjeros šuoliu į ministro patarėjus?

    Į šį klausimą atsakymo negavome.

    Svyla

    Tų pačių 2000-ųjų spalio 16 dieną "Interfarma" kreditoriams išsiuntinėjo laiškutį. Cituojame: "Informuojame Jus, kad mūsų įmonėje įvyko struktūrinių pakitimų. UAB "Interfarma" nutraukė vaistų tiekimą bei savo klientų aptarnavimą, kurį toliau vykdo UAB "Globus Pharmaci". Šiuo metu mūsų įmonėje yra atliekama materialaus turto inventorizacija, pradėtas aktyvus debitorinių įsiskolinimų išieškojimas iš skolininkų. Realizavus materialų turtą bei atgavus skolas iš savo debitorių, BĮ UAB "Interfarma" tęs atsiskaitymus su savo kreditoriais.

    Galutinai įmonės piniginiai įsipareigojimai bus įvykdyti pardavus įmonei priklausančius pastatus, dėl kurių pirkimo jau yra pradėtos derybos su keletu pirkėjų. Pastatų pirkimo sandoris turėtų būti pasirašytas iki šių metų pabaigos. Tikimės Jūsų supratingumo ir viliamės, kad ši situacija nesukels Jums didelių rūpesčių. Pagarbiai,Direktorius Artūras Laucius"

    Žala

    Tuo metu, kai "Interfarmai" atėjo juodos dienos, jos generaliniam direktoriui L.Kalėtinui vėl įsižiebė "žalia šviesa". Naujas sveikatos apsaugos ministras V.Janušonis pasikvietė patyrusį "vilką" į ministeriją dirbti patarėju. Ne tik pasikvietė. Patikėjo jam "ganyti" pačias gardžiausias sferas privatizavimą, investicijas, licencijavimo klausimus.

    Lė mėgino surasti patarėją L.Kalėtiną darbo vietoje ir pateikti jam keletą klausimų bei išklausyti atsakymų. Nepavyko, mat nuo kovo 12 dienos, pasak Sveikatos apsaugos ministerijos atstovo spaudai Lauryno Bučalio, patarėjas pasiėmė savaitę nemokamų atostogų. LŽ iškilusius klausimus pateiks jam grįžus.

    Klausimėliai

    1. Jūs dirbote sveikatos apsaugos ministro pavaduotoju, AB "Farmacija" direktoriumi, UAB "Interfarma" generaliniu direktoriumi, UAB "IMS Health" konsultantu. Kodėl grįžote į Sveikatos apsaugos ministeriją dirbti ministro patarėju? Kodėl atsisakėte gerai mokamo darbo garsiose farmacijos kompanijose ir grįžote dirbti valdininku?

    2. Didžiausios farmacijos kompanijos - vaistų tiekėjos AB "Farmacija" ir UAB "Interfarma" - Jums vadovaujant bankrutavo palikdamos gamintojams ir kitiems tiekėjams milijonines skolas. Kaip tai nutiko?

    3. Kaip planuojate atsiskaityti su tiekėjais? Ar kuruodamas privatizavimo ir investicijų sritis sugebėsite "atsikratyti" skolų?

    4. Kiek žinome, esate higienos specialistas. Ar ne per drąsu buvo imtis vadovo pareigų farmacijos kompanijose ir šiuo metu konsultuoti ministrą medicinos, farmacijos ar stomatologijos klausimais neturint tinkamo išsilavinimo ir profesinės patirties? Ar gali ministras gauti visapusišką, teisingą ir objektyvią informaciją?

    Ministrui

    1. Kodėl panaikinta Farmacijos taryba, kuri buvo įteisinta Farmacijos departamento nuostatų? Gal ji buvo kliuvinys žinomiems ketinimams monopolizuoti mažmeninę vaistinių rinką? Tai įvyko Jums tapus ministru ir patarėju pasirinkus L.Kalėtiną.

    2. Ar tiesa, kad Jūs, ministre, esate Naujasodžio vaistinių akcininkas?

    3. Ar tiesa, kad Jums vadovaujant Klaipėdos ligoninei pagrindinis prekių tiekėjas ir konkursų laimėtojas buvo "Interfarma", kuriai anuomet vadovavo tas pats L.Kalėtinas?