Kaip teigia Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje Leonas Alesionka, miesto savivaldybė nepažeidė teisės aktų pareiškusi, kad iš savo biudžeto nebeišlaikys miesto darželius lankančių rajono vaikų.

Išsiaiškinti, ar miesto vadovai tokiu būdu nediskriminuoja mažųjų pagal gyvenamąją vietą, Vyriausybės atstovo prašė rajono meras Povilas Žagunis.

„Miestas nepasakė: nepriimsime rajone gyvenančių vaikų todėl, kad rajono meras nepatinka. Jis sako: ponai, susimokėkite“, – išnagrinėjęs skundą išvadas padarė L.Alesionka.

Įstatymą apeis

Pasak Vyriausybės atstovo, miesto savivaldybė ne tik neprivalo, bet netgi neturi teisės iš savo biudžeto finansuoti kaimo vaikų išlaikymo miesto ikimokyklinėse įstaigose, kaip tą darė iki šiol.
„Savivaldybės biudžeto lėšos naudojamos tik jos teritorijos problemoms spręsti. Negalima norėti, kad kažkas už dyką tavo darbus dirbtų. Panevėžys į savo darželius sutiktų nors ir iš Biržų vaikus priimti, jei tik už juos sumokėtų“, – teigė L.Alesionka. 

Rajono meras P.Žagunis abejoja, ar sunkmečiu Savivaldybė surastų lėšų apmokėti miestui už jo darželius lankančius kaimo vaikus. Veikiausiai teks susimokėti patiems tėvams. 

Vidutiniškai vieno vaiko išlaikymas miesto ikimokyklinėse įstaigose per metus atsieina apie 7000 Lt. Specialiųjų poreikių mažuosius ugdančiuose darželiuose mokestis gali siekti ir 14 tūkst. Lt.
„Rajono Savivaldybė galvoja, kaip išgyventi mokant dabartinius mokesčius, o apie papildomus turbūt nė kalbos negali būti. Bet tą dar turės svarstyti Taryba“, – aiškino P.Žagunis. 

Jo nuomone, savivaldybė neprivalo mokėti už išskirtinių sąlygų savo vaikams pageidaujančių tėvų norus. Tačiau meras abejoja, ar kaimo vaikus apmokestinusiai miesto Savivaldybei pavyks papildyti savo biudžetą. 

„Dabar tie keli šimtai tėvų tiesiog tuos kelerius metus, kol vaikai lankys darželius, deklaruos gyvenamąją vietą mieste, ir baigsis visos problemos. Ar miestas šito nori?“ – prognozuoja P.Žagunis.

Susiskaičiavo biudžetą

Miesto savivaldybei pavaldžias ikimokyklines įstaigas šiemet lanko 342 rajone gyvenantys vaikai, praėjusiais metais – 270. Skaičiuojama, kad miesto darželius lankančių kaimo vaikų išlaikymas Panevėžio biudžetui šiemet kainuos 2,739 mln. Lt, pernai atsiėjo 1,891 mln. Lt. 

„Miesto savivaldybė neprieštarauja priimti kaimo vaikų, jei darželiuose bus laisvų vietų. Žinoma, kad nelogiška versti Piniavoje gyvenančius tėvus vežti mažylį į darželį Ramygaloje. Bet už tai miestui turėtų būti sumokėta“, – tvirtino administracijos direktoriaus pavaduotoja Janina Gaidžiūnaitė.
Pasak jos, apmokestinti kaimo vaikus apsispręsta sunkmečiu galo su galu nesuduriančiai Savivaldybei pradėjus skaičiuoti kiekvieną litą.