Pasak Vilniaus universiteto (VU) Onkologijos instituto Torakalinės chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjo gydytojo Saulius Cicėnas, plaučių vėžys Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, yra pagrindinė vyrų onkologinė liga. Kasmet juo suserga apie 1400 Lietuvos gyventojų.

S.Cicėno teigimu, labiausiai medikus neramina tai, jog 80 proc. visų plaučių vėžiu susirgusių pacientų kreipiasi į gydytojus per vėlai, t.y. ligos trečioje ar ketvirtoje stadijoje. Tuomet gydymas mažai efektyvus.

Medikų teigimu, penkerius ir daugiau metų Lietuvoje išgyvena apie 13 proc. visų sergančiųjų plaučių vėžiu. Tuo tarpu pasaulyje šis rodiklis siekia iki 25 procentų.

Daugelyje pasaulio šalių onkologai nėra patenkinti gydymo rezultatais. Onkologai nerimauja, jog plaučių vėžiu serga vis jaunesni žmonės.

Pasak VU Onkologijos instituto pranešimo spaudai, konferencijoje bus keliamas klausimas: "Kas yra paprasčiau: ar atsisakyti tabako rūkymo, ar diskutuoti, kuri chemoterapija geriau pagydys sergančiuosius plaučių vėžiu".

VU Onkologijos instituto duomenimis, beveik 90 proc. plaučių vėžiu sirgę pacientai buvo užkietėję rūkaliai.

Gydytojas S.Cicėnas mano, jog reikėtų pagalvoti ir apie tai, kaip apsaugoti nerūkančiuosius nuo pasyvaus rūkymo keliamos rizikos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją