Rugsėjo pirmajai besiruošiantys tėvai savo atžaloms stengiasi sukaupti kuo didesnį ir geresnį krepšelį, tačiau valstybė elgiasi priešingai. Valdžios sprendimu kiekvieno mokinio krepšelį per mėnesį nuspręsta sumažinti maždaug 35 litais.

Iki kitų metų, pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, bus taupoma tik mažinant mokytojų atlyginimus. Vyriausybei sustabdžius ilgalaikę mokytojų algų kėlimo programą, pedagogams algos mažinamos kaip ir visiems biudžetininkams. Pasak ministerijos, 4,7 procento jos mažės visiems, sumažinus bazinę mėnesinę algą, o dar 3,3 procento gali sumažėti apkarpius mokinio krepšelį.

„Pirmiausia bus pasižiūrėta į moksleivių skaičių klasėje. Bus savivaldybių, kur jokių sprendimų nereiks priimti, ir mokytojų atlyginimai mažės tik 4,7 proc. Bet be abejo, savivaldybėse, kur mažesnės klasės, kur nesutvarkytas tinklas, atlyginimai gali mažėti ir 8 proc.“, – teigė švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

Tačiau pedagogų profsąjunga sako, kad dėl sumažinto mokinio krepšelio pedagogų algos mažės daugelyje mokyklų. Profsąjunga sutinka tik su beveik 5 proc. procentų bazinės algos mažinimu.

„Jeigu jie šito nesupras, kad daugiau karpyti švietimo sistemoje nebegalima, tai todėl mes kalbėsimės kitu tonu“, – sako Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas Aleksas Bružas.

Nuo naujųjų metų nukirptas mokinio krepšelio lėšas savivaldybėms ir mokykloms bus leidžiama taupyti pasirinktinai – karpant mokytojams algas arba mažinant finansavimą mokytojų kvalifikacijai kelti, vadovėliams pirkti bei neformaliajam švietimui.

„Dabar skaičiuojama, ruošiamasi. Bus pasiūlyta mokyklų vadovams, galbūt jie dar patys matys šaltinius“, – teigė Panevėžio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Janina Gaidžiūnaitė.

„Jeigu mokykla nebegali nusipirkti vadovėlių kiek reikia, jeigu sakoma, kad yra papildomas ugdymas, bet jis to pačio ugdymo dalis, ir jeigu nukerpa 4 valandas, tai galima įsivaizduoti, kas darosi su kokybe“, – kalbėjo A. Bružas.

Sumažinusi mokinio krepšelio lėšas valstybė per metus tikisi sutaupyti beveik 60 mln. litų.