Dėl to Lietuvos studentų sąjungos (LSS) taryba siūlo didesnių palūkanų naštą paskirstyti tarp studentų ir valstybės. Šį pasiūlymą studentai tikisi aptarti ir trečiadienį vyksiančiame susitikime su Prezidente Dalia Grybauskaite.

Pasak studentų sąjungos vadovo Dainiaus Dikšaičio, ženklų, kad anksčiau skelbtos maksimalios paskolų palūkanos litais ribos realiai galėtų būti mažesnės, beveik nėra.

"Kredito įstaigų atranka lengvatinėms paskoloms teikti vyko dukart. Žinių apie esminius pokyčius negavome - litais palūkanos, tikėtina, viršys studentams priimtiną 6 procentų ribą. Tokia palūkanų našta studentams būtų sunkiai pakeliama, todėl raginame politikus prisiimti atsakomybę už tokią realybę ir ta palūkanų dalimi, kuri galėtų viršyti 6 proc. ribą, neapkrauti studentų", - teigia studentų sąjungos prezidentas D. Dikšaitis.

LSS pabrėžia, kad valstybės remiamos paskolos ypač svarbios tiems studentams, kurie šiais mokslo metais nepateko į valstybės finansuojamas studijų vietas ir už mokslus turės mokėti visą kainą.

Studentų atstovai atkreipia dėmesį ir į tai, kad dalis aukštųjų mokyklų jau padidino arba planuoja didinti įmokas už bendrabučius, brangsta kai kurios studentų gyvenimui itin reikalingos prekės ir paslaugos, darbą akademiniam jaunimui rasti vis sudėtingiau. Dėl viso to net ir valstybės finansavimą studijoms gavusiems studentams itin aktualios tampa paskolos pragyvenimui.

Su LSS tarybos pozicija dėl paskolų jau supažindintas švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, finansų ministrė Ingrida Šimonytė, Valstybinio mokslo ir studijų fondo vadovas Sigitas Renčys.