Už užsienio kalbos mokymą kuo ankstesniame amžiuje dažniau pasisako jaunesnio amžiaus respondentai, moterys, aukštesnio išsimokslinimo bei didesnių pajamų atstovai, didmiesčių gyventojai.

Vyresnio amžiaus apklaustieji, žemesnio išsimokslinimo, kaimų ir rajonų centrų gyventojai dažniau linkę manyti, kad pradinukai neturėtų būti mokomi užsienio kalbų.

56 proc. apklaustųjų neprieštarauja sprendimui užsienio kalbų mokyti nuo 2 klasės. Tokia naujovė Lietuvos moksleivių laukia nuo kitų mokslo metų.

Visuomenėje bemaž vieningai sutariama, kad pirmoji vaikų užsienio kalba turėtų būti anglų – tam pritaria 84 proc. apklaustųjų. 8 proc. mano, kad pirmiausia reikėtų mokytis rusų, 5 proc. – vokiečių kalbos.

Anglų, kaip pirmosios užsienio kalbos, mokymą dažniau akcentuoja 25-45 metų, aukštesnio išsimokslinimo respondentai. Už rusų kalbą dažniau pasisako vyriausio amžiaus respondentai, miestų gyventojai.

DELFI primena, kad užsienio kalbos mokymui nuo antros klasės nepritarė kai kurie kalbininkai ir politikai. Pavyzdžiui, liberalė Dalia Teišerskytė buvo įsitikinusi, kad pradėję mokytis užsienio kalbos nuo 2 klasės, vaikai išprotės. Kiti kalbininkai tikino, kad lietuvių kalbai gali pakenkti ne ankstyvas užsienio kalbos mokymasis, o nepadarytas mokytojo lituanisto darbas.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų gegužės 29 – birželio 4 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1005 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.
Tyrimo rezultatų paklaida 3,1%.

Jūsų nuomone, nuo kada vaikus reikia pradėti mokyti užsienio kalbos? (proc.)
Nuo darželio14,2
Nuo 1 klasės16,8
Nuo 2 klasės19,8
Nuo 3 klasės9,2
Nuo 4 klasės14,0
Nuo 5 klasės21,5
Nežino/ neatsakė4,6
Iš viso:100

Ar pritartumėte, kad užsienio kalba mokykloje būtų mokoma nuo 2 klasės?
Taip55,8
Ne29,2
Nežino/ neatsakė15,0
Iš viso:100

Kaip manote, kokios užsienio kalbos vaikas turėtų mokytis pirmiausiai?
Anglų84,3
Rusų7,8
Vokiečių4,8
Prancūzų1,3
Kita0,7
Nežino/ neatsakė1,1
Iš viso:100