Lietuvių peštynės mūsų šaliai gali kainuoti galimybe turėti daugiau atstovų viename pagrindinių Europos Parlamento komitetų. Kol mūsų šalies parlamento nariai aiškinasi, Maltos atstovai ieško sąjungininkų ir siekia perimti Lietuvos poziciją.

Kaltina pradėjus machinacijas

Ir K.Bobelis, ir E.Vareikis Europos Parlamente priklauso Liaudies partijų frakcijai, į kurią iš viso užsirašė keturi Seimo atstovai.

Krikščionių demokratų lyderį K.Bobelį papiktino, kad lietuvių grupės vadovu pasiskelbė E.Vareikis, kuris yra Seimo Jungtinės ir liberalų frakcijos narys. E.Vareikio kolega Arminas Lydeka įstojo į Europos Parlamento Liberalų frakciją. K.Bobelio nuomone, taip privalėjo pasielgti ir E.Vareikis, kurio atstovaujamos Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos netrukus iš viso gali nelikti.

K.Bobelis situaciją Briuselyje pavadino skandalinga: „Situacija nenormali. E.Vareikis užsiima machinacijomis. Tai gal įprasta Lietuvoje, tačiau visiškai nepriimtina tarptautinėse organizacijose". Krikščionis demokratas teigė dėl to ketinąs pareikšti viešą protestą: „Kaip galima lįsti į frakciją, kuriai nepriklausai? Kas būtų, jeigu aš užsirašyčiau į komunistų frakciją?"

Tvirtina negavęs kvietimo

Krikščionių demokratų lyderis taip pat teigia, kad jis nebuvo informuotas apie posėdį, kuriame ir buvo pritarta E.Vareikio ketinimams tapti Užsienio reikalų komiteto nariu. K.Bobelis tvirtina irgi pretendavęs į šį komitetą: „Nematau didelės tragedijos, jeigu dirbsiu kitame komitete. Bet gali būti, jog į posėdį buvau sąmoningai nepakviestas".

Anot parlamentaro, jo turimi ryšiai, dviejų užsienio kalbų mokėjimas būtų pravertęs Užsienio reikalų komitete: „Dabar gali būti, kad dėl kilusių nesutarimų iš viso prarasime vietą komitete. Net Europos Parlamento frakcijos pirmininkas pareiškė, kad tai - rimta problema, kurią mes turime skubiai spręsti".

Kuris tikresnis krikščionis?

Bet E.Vareikis atmetė K.Bobelio jam mestus priekaištus. Pasak Seimo Jungtinės ir liberalų frakcijos nario, ginčas, kuris didesnis krikščionis, tikrai neturi prasmės: „Tai tas pats, kas tvirtinti, jog kokia nors kramtomoji guma yra tikrasis gaivumas. Dešimt metų buvau krikščionių demokratų tarptautinis sekretorius. Toks ir likau. Be to, esu ir jaunasis krikščionis demokratas, kurie priklauso Europos liaudies partijai".

E.Vareikis nesutiko ir dėl jam reiškiamų kaltinimų uzurpavus teisę į Užsienio reikalų komitetą: „Kiti mūsų šalies delegacijos nariai irgi norėjo priklausyti šiam komitetui. Tačiau susitarėme, kad aš ten dirbsiu. Toks sprendimas priimtas siekiant platesnio Lietuvos atstovavimo".

Seimo Europos reikalų komiteto vadovas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis pripažino, kad delegacijos narių nesutarimai gali turėti neigiamos įtakos Lietuvai.