Šie nusikaltimai privertė JAV federalinį tyrimų biurą (FTB) imtis neįprastų veiksmų – atskleisti kai kurias vykstančio tyrimo detales, tikintis sumažinti būsimą žalą.

FTB nacionalinės infrastruktūros apsaugos centras kartu su bendrove “Microsoft” pasiūlė vartotojams apsaugos priemones, kurios užkamšytų sistemos spragas. Vartotojams buvo pasiūlyta pasitikrinti tam tikras apsaugos silpnąsias vietas, kurios buvo ištaisytos jau 1998.

FTB konsultacijose, papildančiose pranešimą, kuris buvo išplatintas praėjusių metų gruodžio mėnesį, pažymima, kad “FTB stebi kompiuterių įsilaužėlių veiklą, nukreiptą prieš e-komercijos ar e-bankų verslą, kuri daugeliu atveju buvo tęsiama kelis mėnesius prieš tai kai aukos sužinodavo, kad buvo įsilaužta į jų sistemą”.

Anot FTB, tyrimo pėdsakai nuvedė prie “keleto organizuotų nusikaltėlių grupių iš Rytų Europos, išskirtinai Rusijos ir Ukrainos, kurios prasiskverbė į JAV el. komercijos kompiuterių sistemas, pasinaudojusios silpnosiomis “Windows NT” vietomis, kurios iki to laiko nebuvo ištaisytos”.

Įsilaužėliai prisijungę prie sistemos atsisiunčia konfidencialią informaciją, klientų duomenų bazes ir kredito kortelių duomenis ir po to šantažuoja bendroves. Tai įgauna turto prievartavimo formą, kur nusikaltėliai apsimeta “gerais vyrukais”, kurie siūlo apsaugos priemones nuo galimų įsilaužimų.