„Aš manau, kad Lietuvos premjero darbas šiuo metu yra pats labiausiai nepavydėtinas ir sunkiausias darbas, todėl, kad pati Vyriausybė sprendžia tai, ką reikėtų leisti daryti rinkai. Įprastai rinka nusprendžia, kokia turi būti valiutos vertė, o dabar Vyriausybė pati mažina atlyginimus biudžetininkams ir sprendžia, kur efektyvumas ateis į rinką, pavyzdžiui, naujų darbo vietų kūrimas. Kapitalistinėje sistemoje tai sprendžia rinka. Aš nesakau, kad esu „už“ ar „prieš“, tiesiog sakau, kad tai yra labai sunkūs sprendimai“, – interviu DELFI sakė forumo dalyvis.

Taip pat, pašnekovo tvirtinimu, reikia gauti garantijas, kad mes turėsime eurą.

„Dabar labai teisingai manoma, kad mes eisime į euro zoną. Kokia garantija, kad mes jį turėsime? Yra labai didžiulė dilema, o jeigu neateisime? Reikėtų gauti tam tikras garantijas, pavyzdžiui, pasakyti, kad mes neuždarome Ignalinos atominės elektrinės, kol nepriimsite į euro zoną. Reikia kažką radikalaus ir skubiai daryti, nes mes dar gal viską mažinsime dvejus trejus metus, kol sumažinsime iki reikiamo lygio. O jeigu dabar Latvijai nepasiseks su paskolom, mes esame priklausomi nuo kitų valstybių, bet nepriklausomi nuo savęs“, – sakė Ž. Mecelis.

Paklaustas, kokia Lietuva atrodo iš svetur, pašnekovas tvirtino, kad vaizdas nėra patrauklus.

„Labai nepatraukliai atrodo – mokesčiai yra vieni didžiausių pasaulyje. Darbo jėga apmokestinama daugiau nei 50 proc. Vyriausybė sako, kad mes turime mažus mokesčius, iš tikrųjų mes turime labai didelius mokesčius. Jeigu tu uždirbi didelius pinigus, tu čia negyvensi. Aš nematau turtingo lietuvio išeivijoje, kuris daug uždirbtų ir norėtų gyventi čia. Dabar Vyriausybė yra priversta auginti mokesčius efektyvioms industrijos šakoms, kad padėtų neefektyvioms – pensijoms, socialinėms išmokoms. Dėl to tai yra baisu, kad Vyriausybė priima šiuos sprendimus. Mes einame į priešingą pusę palyginus su kitomis šalimis, nes kitos šalys mažina mokesčius ir darbo jėgos kainą, kad priviliotų kapitalą. Mes dabar to nedarome, kapitalas nejuda į Lietuvą“, – tvirtino pašnekovas.

Ž. Mecelis griežtai pasisako ir dėl „Leo LT“ sukūrimo ir šios bendrovės planų statyti naują atominę elektrinę.

„Buvo reali galimybė realiam industriniam žaidėjui skaidriai atiduoti vykdyti šį projektą, atidavė tam, kas negali ir buvo jau tada aišku, kad negali. Vyriausybės negali efektyviai panaudoti kapitalo. Aš manau, kad dabar yra teisingas sprendimas ieškoti naujo strateginio investuotojo ir tai reikia daryti kuo greičiau, nes uždarius atominę elektrinę kris mūsų BVP, tapsime energetiškai visiškai priklausomi nuo Rusijos, elektros kaina išaugs, nemanau, kad tai yra gerai“, – tvirtino analitikas.

Jo teigimu, šiuo metu yra įmanoma privilioti vieną iš didžiųjų atominės energetikos gigantų statyti naują atominę elektrinę Lietuvoje, tačiau tai esą yra kur kas sunkiau padaryti nei prieš porą metų, kai buvo pradėtas kurti „Leo LT“.