Privalomas dešimtokų žinių patikrinimas numatytas Švietimo įstatymo pataisose. Dėl to turės apsispręsti Seimas. Kitais mokslo metais dar planuojama taikyti tarpinį variantą – patikrinimas bus privalomas, bet turės švelnesnes pasekmes.

„Egzamino pažymys bus vienas iš trimestrinių ar semestrinių pažymių“, - DELFI sakė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Bendrojo ugdymo departamento direktorius Arūnas Plikšnys.

Taip egzamino įvertinimas įsiskaičiuos vedant metinį pažymį. Numatoma, kad ateityje patikrinimas turės svarbesnę reikšmę – negavę teigiamo įvertinimo už egzaminą, negaus dešimties klasių baigimo pažymėjimo.

Iki šiol dešimtokams laikyti lietuvių ir matematikos egzaminus nebuvo privaloma, tačiau, pavyzdžiui, šįmet savanoriškai žinias tikrino apie 80 proc. dešimtokų. Kol kas privalomai bus tikrinamos dešimtokų lietuvių kalbos ir matematikos žinios, o iki 2012 m. galvojama įvesti dar trijų dalykų patikrinimus. Vieną egzaminą reikės rinktis iš socialinių dalykų, kitą – iš gamtos mokslų, prisidės ir informacinių technologijų egzaminas.

„Visi sutartinai tvirtina, kad verta pasiekimus matuoti anksčiau, o ne tik baigus vidurinio ugdymo programą 12 klasėje“, - sakė A. Plikšnys. Pasak jo, privalomam žinių patikrinimui po 10 klasės praktiškai pritaria visi.

Vyriausybės priemonių plane numatyta įvesti visuotinį ketvirtokų ir aštuntokų žinių patikrinimą.

„Kol kas dėl to dar reikės diskutuoti. 2005 m. toks projektas buvo paruoštas, tačiau 2006 m. ketvirtokų ir aštuntokų visuotiniam testavimui kolegija nepritarė. Manau, prie to grįšime – kitais mokslo metais reikės aktyviai derėtis, derintis, tartis“, - teigė ŠMM atstovas.