Vėliavų susigriebta ieškoti tik šią savaitę gavus Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) raštą, primenantį, kad per rinkimus prie Lietuvos valstybinės vėliavos privalo kabėti ir Europos Sąjungos.

„Rinkiminėje vienoje apylinkėje tikrai trūks vienos vėliavos ir labai baiminuosi, kad už tai, kad nebus vėliavos galime gauti baudelę. O baudelę arba išsirašysim patys, arba policijos komisariatas mus nubaus“, – sakė Radviliškio rajono Aukštelkų seniūnė Alma Kubilinskienė.

Mažesnėse rinkimų apygardose Neringoje, Birštone ar Elektrėnuose vėliavos rinkimų dieną kabės visur. Problema kyla savivaldybėms, kurios turi po keliasdešimt rinkimų apylinkių. Būtent savivaldybės atsakingos už šį inventorių.

„Reikalingas inventorius turėtų būti įsigyjamas savivaldybės. Europos Parlamento rinkimai kas 5 metai vyksta, tad VRK vėliavas saugoti neracionalu būtų. Tiek metų vien stovėdamos dyla“, – teigė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Žurnalistams besidomint, kur rinkimų dieną kabės vėliavos, Palangos rinkimų komisijos atstovai nustebo, kad jos privalomos, o Šiaulių rajono savivaldybė sako, kad jei ir pavyks visas nupirkti, vėliavų nebus kur pakabinti, nes trūksta stovų.

Kai kurios savivaldybės teigia, kad nors ir rasta lėšų vėliavoms pirkti, kažin ar spės jų įsigyti. Be to, atsiradus paklausai Europos Sąjungos vėliava tapo deficitine preke.

„Kainos pakilo automatiškai. Žinoma, į tai sureagavo verslininkai, nes visa Lietuva dabar ieško tų vėliavų. Viena vėliava kainavo 185 litus, dabar, kiek žinau, Vilniuje pardavinėjama už 285 litus“, – teigė Radviliškio savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Vaidotas Jakavičius.

Iš viso per šiuos rinkimus turėtų būti iškabinta per 2 tūkst. ES vėliavų – tiek yra rinkimų apylinkių.