Nors pradžioje buvo planuota, kad ragintojai savo misiją atliks keliaudami po miestą geltonu turistiniu autobusiuku, jiems koją pakišo susikaupęs lietus. Palikę jį kur stovėjęs, žinomi žmonės iškeliavo į pėsčiųjų žygį, kuris, prasidėjęs Odminių skverelyje, nusitęsė per Gedimino prospektą, Vilniaus, Vokiečių ir Pilies gatvėmis ir baigėsi prie Katedros.

Dėl pliaupiančio lietaus išsilaksčiusių žmonių iniciatyvos dalyviams teko ieškoti prekybos centruose. Netikėtai išvydę žinomus Lietuvos žmones, ne kiekvienas drąsiai bendravo, daugelis tiesiog ėmė skrajutes bei balionus. Keletas sustodavo pasišnekučiuoti.

Viktoras Diawara iš „Skamp“, Maksas Melmanas iš „Biplan“, Česlovas Gabalis, operos solistas Rafailas Karpis, žurnalistas A. Čekuolis, Rimas Šapauskas, valgymo sutrikimų konsultantė Aistė Jasaitytė bei prie jų prisijungęs jaunimas praeiviams dovanojo ne tik šypsenas, bet ir įvairią informaciją apie Europos Parlamentą ir Europos Sąjungą.

A.Čekuolis: tegul stveriasi už smegenų

Paklaustas, ką daryti žmonėms, kurie tik šiandien nuspręs, kad reikia balsuoti, tačiau nebus gavę apie kandidatus jokios informacijos, A. Čekuolis patarė: „Tegul stveriasi už savo smegenų, pasižiūri, ką darė tas, tas kandidatas. Galima balsuoti už vieną žmogų arba už vieną partiją, kuri jam patinka. Kitose Europos šalyse irgi sunkoka, kiti sakys - ai, tai toli, ką mano balsas reikš, tų rinkėjų 387 mln., o mano balsas nieko nereikš, bet kai taip pradeda galvoti milijonai, susidaro terpė demagogams ir ieškantiems ilgo euro“.

Rankose laikydama vėliavėles, A. Jasaitytė pasakojo, kad informacijos apie rinkimus išties nemažai, reikia tik noro ją skaityti arba įsijungti televizorių.

„Nevertėtų eiti balsuoti, jeigu nežinai, už ką. Iš tikrųjų, reikia žinoti, kokius tikslus išsikėlusi partija, pažiūrėti, ar jie sutampa su tavo poreikiais. Tai labai svarbu. Tiesiog reikia įdėti pastangų ir pasidomėti. Kiekvienas doras Lietuvos pilietis turėtų atlikti savo pilietišką pareigą. Jeigu būsime abejingi, taip ir gyvensime labai abejingai. Ypač mūsų tautai tai labai aktualu, kas atstovaus mūsų teises“, - ragino ji.

Moteris tikino visuomet einanti balsuoti ir randanti sau tinkančius atstovus. „Esi šios šalies pilietis ir esi atsakingas už savo šalį, ateitį, jaunąją kartą, už savo teises“, - pridūrė ji.

„Ar mes norime, kad ten sėdėtų tie, kuriems patogu, ar tie, kurie mums darytų gerus darbus“, - klausė Č. Gabalis.

Viktoras Diawara priminė, kad lietuviai, apsisprendę įstoti į Europos Sąjungą, dabar turi vadovautis tos šeimos taisyklėmis: „Taip jau yra, kad Europos Parlamentas labai daug nusprendžia, kas vyksta kitose šalyse. Labai svarbu išsakyti savo nuomonę. Didžioji dalis įstatymų, kurie čia priimami, yra reguliuojami ES (kaip veikia įmonės, kuo galima prekiauti, kokie produktai tinka vartojimui ir t.t.). Yra bendri standartai, todėl svarbu išrinkti žmones, kurie išmanytų bendrus ateities klausimus“.

Pasak jo, nereikia tikėti utopija, kad ten patekę žmonės kažką labai pakeis, tačiau svarbu rasti mokančias įtikinti asmenybes ir turinčias nors ką pasakyti. „Tikiuosi, kad išrinksime tinkamą žmogų, ne populistą, kuris net apie ekonomiką nieko nenusimano. Kad ir koks jis būtų patriotas, Lietuvai nepadarytų nieko gero“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją