Atsako Klaipėdos miesto 11-ojo notaro biuro notarė Vanda Kasiulynienė

Atsakyti teisingai ir tinkamai į šį Jūsų klausimą galima tik nustačius, ar Jūsų močiutė yra veiksni. Testatorius sudarydamas testamentą turi būti veiksnus.

Veiksnumas yra asmens sugebėjimas suprasti savo veiksmus ir pasekmes bei juos valdyti. Jeigu asmuo dėl ligos ar kitų priežasčių nesuvokia savo veiksmų reikšmės ir padarinių, jis negali sudaryti nei oficialaus, nei asmeninio testamento (oficialus testamentas yra patvirtinamas notaro arba konsulinio pareigūno, asmeninis – surašytas paties testatoriaus ranka ir jo pasirašytas).

Jeigu asmuo yra veiksnus, fiziniai sveikatos sutrikimai nėra kliūtis sudaryti testamentą.

Notaras, tvirtindamas testamentą, turi įsitikinti testatoriaus veiksnumu ir tai atžymėti tvirtiname dokumente. Jei notarui kyla abejonių dėl testatoriaus veiksnumo, jis atsisako tvirtinti testamentą.

Neveiksnaus asmens sudarytas testamentas teismo keliu gali būti pripažintas negaliojančiu pagal Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 1.89 straipsnį.

Jeigu asmuo nėra sudaręs testamento, turtas paveldimas pagal įstatymą, t.y. Jūsų nurodytu atveju dukra ir sūnus turi teisę paveldėti abu po 3/8 dalis turto, močiutės sutuoktinis – ¼ dalį turto.

Su vyru gyvename 26 metus, jis turi sūnų iš pirmosios santuokos, kuriam dabar 30 metų, su mumis jis negyveno, jam buvo mokami alimentai. Ar vyrui mirus, sūnus galėtų pretenduoti į mūsų turtą? Vida

Po palikėjo mirties jo turtas paveldimas pagal testamentą, o jo nesant – pagal įstatymą. Jeigu Jūsų vyras sudarys testamentą, jo turtą paveldės asmuo, nurodytas testamente.

Jeigu testamento nebus, vyro turtą (o ne Jūsų turtą) turės teisę paveldėti jo visi vaikai, nepriklausomai nuo to, kurioje santuokoje jie gimė, ir Jūs.

Vaikai paveldės ¾ dalis vyro turto, Jūs paveldėsite ¼ dalį vyro turto (jeigu vyras turi daugiau negu tris vaikus, tai visi vaikai ir Jūs paveldėsite lygiomis dalimis).

Jeigu Jūs su vyru įgijote turtą bendrosios jungtinės sutuoktinių nuosavybės teise, vyro mirties atveju bus paveldima tik jam priklausiusi turto dalis, o ne visas jūsų santuokos metu iš bendrų lėšų bendrosios jungtinės sutuoktinių nuosavybės teise įgytas turtas.

Užduokite Jums rūpimą klausimą notarams el. paštu: mailto:klausknotaro@delfi.lt