Neoficialios nudistų bendruomenės atstovas šiaulietis Darius Sakalauskas „Vakarinei Palangai“ išsakė ketinimus kreiptis į kurorto Tarybą su prašymu atkurti, jo žiniomis, nuo XVIII a. Palangoje veikusį nudistų pliažą, vėliau panaikintą sovietinės valdžios.

Dabar kurorto paplūdimyje veikia neoficialus nudistų pliažas. Už gelbėtojų stoties įkurtas moterų, toliau – vyrų, už šių dviejų paplūdimių sugula ir nuogaliai.

Pasak D.Sakalausko, tokio pobūdžio pliažas būtų gera trauka turistams. „Tokie dalykai užsienyje yra įprasti, visame pasaulyje nudizmas propaguojamas ir yra, kur susirinkti. Keista, kad populiariausiame Lietuvos kurorte nudistai oficialiai neturi savo vietos. Turbūt lietuviai dar konservatyvūs, o ir miesto valdžioje trūksta jaunų žmonių, jie labiau toleruoja kitaip mąstančius“, - kalbėjo D.Sakalauskas. Pasak nudizmą propaguojančio pašnekovo, jie su bendraminčiais renkasi Kaune, Klaipėdoje, Smiltynėje, o Palanga atsilikusi nuo pasaulio kurorto madų

Iš tiesų buvo nudistų pliažas

Palangos viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Audra Lukauskaitė „Vakarinę Palangą“ patikino, kad oficialus nudistų pliažas Palangoje tikrai veikė, tik ne XVIII a., bet XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje. „Iš lūpų į lūpas perduodama, kad tokie „monai“ kurorte vykdavo, - pasakojo A.Lukauskaitė. - Vieta, kaip kalbama, buvo nuo Birutės kalno į Nemirsetos pusę“.

Pasak A.Lukauskaitės, mėginimų įkurti pliažus nuogaliams yra buvę ir daugiau. „Prieš daugiau nei 20 metų veikė nelegalus pliažas ties Vanagupe. Apie nuogalius paplūdimyje esu mačiusi žinutę Antano Smetonos laikų laikraštyje“, - prisiminė A.Lukauskaitė. Bibliotekos direktoriaus pavaduotojos nuomone, lietuvių kultūra kol kas per žema tokiems dalykams. „Dar nesame pribrendę, kad nežiūrėtume skersai į taip besiilsinčius žmones. Bendruomenė turi turėti atitinkamos vidinės kultūros“, - teigė A.Lukauskaitė.

Įteisinti nežada

Savivaldybės planuose įteisinti paplūdimį nuogaliams ketinimų kol kas nėra. Kaip teigė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Bronius Martinkus, jokių oficialių prašymų įkurti nudistų pliažą valdžia niekada nėra sulaukusi.

„Gyvename liberalioje visuomenėje, niekas nudistų nevaiko, niekas nesiskundžia, nepamenu jokio konflikto dėl tokių dalykų. Todėl tie ženklai nieko nepakeistų“, - kalbėjo B.Martinkus. Tačiau, pasak jo, gavus oficialų prašymą, jį būtų galima svarstyti.

Kurorto gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas tikino, jog jis palaikytų nudistų pliažo įteisinimo įdėją. „Aš už tai, kad būtų sustatyti atitinkami ženklai. Pliažuose apskritai jų trūksta, poilsiautojai nežino, kas ir kur galima, o kas ne. Nudistų yra, bet jie niekam netrukdo. Aišku, geriau, kad nuogaliai rinktųsi toliau nuo bendrųjų pliažų, kur ilsisi šeimos su vaikais“, - kalbėjo J.Pirožnikas.

Jis teigė žinantis, kad nuogi poilsiautojai ilsisi atokesniuose paplūdimiuose Karklės bei Šventosios link, ten yra tekę vykti ir gelbėti skęstančiųjų.