Teismas sutiko su Ūkio ministerijos argumentais, kad Elektros energijos tiekimo ir naudojimo taisyklės reglamentuoja metodiką, pagal kurią apskaičiuojamas suvartotos elektros energijos kiekis, o ne civilinės atsakomybės sąlygos, ir nusprendė, kad tuometinis ūkio ministras, pasirašydamas tokias taisykles, neviršijo įgaliojimų.

Bet… tose taisyklėse yra numatytas ir žalos atlyginimas, nors tai reglamentuoja Civilinis Kodeksas.

Civilinis Kodeksas teigia, kai abonentas yra fizinis asmuo – vartotojas, naudojantis energiją buitinėms reikmėms, energijos tiekimo tinklų, energijos vartojimo apskaitos prietaisų techninę būklę ir saugų naudojimą turi užtikrinti energijos tiekimo įmonė, jeigu sutartis ar įstatymai nenumato ko kita. Civiliniame Kodekse taip pat numatyta, kad nesąžiningomis sutarties sąlygomis laikomos tos sąlygos, kurios šalių nebuvo individualiai aptartos, nustato neproporcingai didelę vartotojo civilinę atsakomybę už sutarties neįvykdymą ar netinkamą įvykdymą; įpareigoja vartotoją vykdyti sutarties sąlygas, su kuriomis jis neturėjo realios galimybės susipažinti iki sutarties sudarymo, be teisės jų atsisakyti.

Realybėje, ir taisyklės leidžia elektros tiekėjui sutartimi pridėti papildomų pareigų ant vartotojo pečių. Elektros tiekėjai neleidžia vartotojams tartis ar derėtis dėl sutarties punktų keitimo. O svertai tam labai paprasti – nenori pasirašyti sutarties, atjungsim elektrą. O rinktis tai nėra iš ko!

Tokioje tipinėje sutartyje elektros apskaitos prietaisų saugumo, jų defektų įvertinimo ar apskaitos netikslumų priežiūra primetama vartotojui. Nesvarbu, kur tas skaitiklis įrengtas: namuose, laiptinėje ar už sklypo ribų.

Kažin kiek vartotojų išmano elektros apskaitos prietaisų veikimo principus ar bent yra supažindinami su tuo, kaip atrodo standartinės plombos, ar galimi skaitiklio gedimai. Daugelis iš mūsų tiesiog nurašome kas mėnesį skaitiklio duomenis ir nelendame kaskart į elektros spintą tikrinti skaitiklio būklės, plombų žymų ar panašiai. O pasirodo, sutartimi esame įpareigoti tai daryti. Ir jei nepastebėjai, kad plomba subraižyta ar pagelto – būk pasiruošęs atlyginti elektros tiekėjui galimai patirtus tūkstantinius nuostolius!

Temidė neįžvelgė, kad pagal šias taisykles skaičiuojant galimai patirtus nuostolius ir nesant prievolės įrodyti elektros vartotojo neteisėtus veiksmus, elektros tiekėjas įgyja galimybę į nepagrįstą praturtėjimą, už kurį civilinėje teisenoje taip pat numatyta atsakomybė.

Gera žinia - daugelio metų ledų sangrūda tikrai pajudėjo! Energetikos ministerija, įpareigota Seimo, ėmėsi iš esmės taisyti Elektros energijos tiekimo ir naudojimo taisykles. Tiesa, paaiškėjo, kad tose taisyklėse yra tiek daug spragų, leidžiančių “stipriajam” diktuoti savo sąlygas, kad pavienių punktų taisymas ne kažin ką padėtų. Darbo daug, problema sena ir gili, bet turim tvirtą pažadą tai kuo skubiau padaryti.