Vienas iš argumentų – nei vienas kandidatas negali turėti išskirtinių sąlygų ir visi turi turėti lygias teises. Taip pat tokio vertimo užtikrinimui nepasirūpinta ir techninėmis galimybėmis.

„Visų pirma, tiek televizijoms, tiek VRK, turėtų rūpėti ne politikų, o žmonių teisės. Yra neteisinga, kuomet žmonėms su negalia nesuteikiamos galimybės lygiateisiškai rinktis ir pasirinkti,“ - sako kandidatė į EP Ona Juknevičienė.

Galimybę lygiateisiškai dalyvauti politiniame gyvenime numato ir Neįgaliųjų teisių konvencija, kuri, deja, Lietuvoje neratifikuojama nuo 2006 m., kuomet buvo priimta Jungtinių Tautų. Šioje konvencijoje numatoma, jog neįgaliesiems turi būti užtikrintos politinės teisės ir galimybė jas įgyvendinti lygiai su kitais asmenimis, o „balsavimo procedūros, patalpos ir medžiaga būtų atitinkamos, prieinamos ir jas galima lengvai suprasti bei naudoti“.

„Lietuvos Respublikos Vyriausybė yra įteisinusi gestų kalbą kurčiųjų gimtąja kalba,“ - teigia į EP Lietuvos centro partijos sąraše kandidatuojanti kurčiųjų bendruomenės atstovė Ulijana Petraitienė, - „deja, gimtąja kalba informacija žmonėms su klausos negalia EP rinkimų metu, kaip ir daugeliu kitų atvejų, kol kas nėra prieinama“.