Pasak programos koordinatorės Brigitos Urmanaitės, stažuočių programos tikslas - supažindinti valstybės tarnautojus su kolegų Šiaurės šalyse darbo praktika bei skatinti diegti europietiškus darbo metodus Lietuvoje. Programoje gali dalyvauti valstybinių ir visuomeninių įstaigų administracijos darbuotojai, valstybės tarnautojai, taip pat valstybinės įstaigos bei organizacijos.

Prioritetas teikiamas stažuotėms, kurių metu planuojama aplankyti daugiau nei vieną Šiaurės šalį. Šiame kontekste Šiaurės šalimis vadinamos Islandija, Danija, Norvegija, Suomija ir Švedija, o taip pat autonomijos statusą turinčios Grenlandija ir Alandų bei Farerų salos.

Norintys stažuotis Šiaurės šalyse privalo patys užmegzti ryšius su institucija vienoje ar keliose Šiaurės šalyse, suderinti vizito laiką ir trukmę bei iš priimančios institucijos gauti oficialų kvietimą. Stažuotės trukmė ne daugiau 8 savaičių, privalomas anglų arba kitos užsienio kalbos mokėjimas. Artimiausias terminas paraiškoms pateikti – 2003 gegužės 15 d.

2002 m. pagal šią programą buvo paremta 40 stažuočių, iš kurių daugiau nei pusė į kelias Šiaurės šalis. Tarp populiariausių Šiaurės šalių – Švedija, kurioje lankėsi beveik pusė visų stažuočių programos dalyvių. Valstybės tarnautojų stažuočių programą administruoja Šiaurės Ministrų Tarybos informacijos biuras Lietuvoje.