Panevėžio rajono mokytojai jau buvo spėję pamiršti laikus, kai už kelionę į darbą tekdavo mokėti iš savo kišenės.

„Jų kelionės išlaidos būdavo kompensuojamos arba visiškai, arba iš dalies, tačiau balandžio pabaigoje Seimas pakeitė Transporto lengvatų įstatymą, ir kelionėms kompensuoti skirtų lėšų nebegausime, – sakė Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitalijus Žiurlys. – Žinoma, savivaldybės gali mokytojams už kelionę mokėti iš biudžeto, tačiau šiuo metu tokių galimybių nėra. Kiek žinau, to nedarys nė viena šalies savivaldybė.“

Išlaidoms už kelionę į darbą kompensuoti Panevėžio rajono savivaldybei šiais metais buvo numatyta 700 tūkstančių litų. 100 procentų kelionės į darbą išlaidos kompensuojamos 360-iai rajono pedagogų, dar 107 pedagogams padengiama pusė kelionės išlaidų.

Lengvata – tik mokiniams

Trumpiausiai kompensacijomis už kelionę į darbą pasidžiaugė socialiniai, kultūros ir meno darbuotojai bei slaugytojai. Jiems kelionės išlaidos apmokamos tik nuo šių metų sausio 1 dienos. Balandžio 28-ąją Seimas priėmė Transporto lengvatų įstatymo pataisas, pagal jas transporto išlaidų kompensacijos panaikinamos mokytojams, socialiniams, kultūros ir meno darbuotojams, socialiniams pedagogams, gydytojams ir slaugytojams. Nemokamai į mokyklas galės važiuoti tik bendrojo lavinimo ir neformaliojo ugdymo mokyklų mokiniai bei globos namų auklėtiniai. Globos namų auklėtojai už kelionę į darbą mokės patys.

Permainos atsilieps

Rajono Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto vyriausioji specialistė švietimui Skaidra Kriukienė neslėpė mananti, kad kelionės į darbą išlaidų kompensavimo panaikinimas skaudžiausiai atsilieps tolimiausioms kaimo mokykloms. „Į toliau nuo miesto esančias mokyklas važinėjantys mokytojai dažniausiai dirba visu krūviu, dėl kelių pamokų per savaitę nevažinėja, tačiau nemažos kelionės išlaidos, manau, paskatins juos ieškotis darbo mieste arba artimesnėse mokyklose, – nuomonę išsakė S.Kriukienė. – Tačiau dabar toks laikas, kad darbo vietą žmonėms norisi saugoti.“ Pasak specialistės, sunkiausia darbą rajone susirasti pradinių klasių mokytojams, nes pirmokų kasmet mažėja. Darbo ieško ir dailės, geografijos mokytojai, tačiau darbo vieta atsirastų tik anglų kalbos specialistui.

Baiminasi

Kad finansinės permainos iš mokyklos išgins kai kuriuos specialistus, nuogąstauja ir Žibartonių pagrindinės mokyklos direktorė Aldona Gudavičienė. Toliausiai nuo Panevėžio esančioje mokykloje iš 24 mokytojų – tik 4 vietiniai. Aštuoni pedagogai atvažiuoja iš už 40 kilometrų esančio Panevėžio, du į darbą po trisdešimt kilometrų atvyksta iš Truskavos, esančios Kėdainių rajone, kiti – iš Krekenavos ir kitų aplinkinių miestelių. Autobuso bilietas nuo Panevėžio iki Žibartonių kainuoja 10 litų.

„Šiandien galime pasidžiaugti, kad visus dalykus dėsto specialistai, tačiau bijau, kad kai už kelionę teks susimokėti patiems, jie ims ieškoti darbo mieste, – baiminosi direktorė. – Jei kai kuriuos dalykus ims dėstyti ne specialistai, nukentės mokymo kokybė. Susidarius tokiai situacijai mokiniai gali pradėti bėgti į už vienuolikos kilometrų esančią Krekenavos gimnaziją.“

Išeities nėra

Bene mažiausiai kompensacijų nubraukimą pajus rajono socialiniai darbuotojai. Pasak rajono Socialinės paramos skyriaus vedėjos Aldonos Paškevičienės, beveik visose seniūnijose dirba vietinės socialinės darbuotojos. Iš Panevėžio važinėja tik keturios moterys. Permainos labiausiai paliestų Vadoklių seniūnijos socialinę darbuotoją, nes į darbą važinėja iš miesto, tačiau ji nuo šios dienos išeina motinystės atostogų. „Planuojame, kad ją pakeis vietinė moteris, – sakė A.Paškevičienė. – Į darbą važinėja ir Upytės bei Velžio seniūnijų socialinės darbuotojos, tačiau joms kelionė ne tokia tolima.“

„O ką belieka daryti? Žinau, kad kai kurie kultūros darbuotojai ieško darbo mieste, bet tos paieškos nesėkmingos, – situaciją komentavo Ėriškių kultūros centro meno vadovė Laurita Kriščiūnaitė. – Teks mokėti iš savo kišenės.“ Aštuoniolika kilometrų į darbą važinėjanti mergina džiaugiasi bent tuo, kad dirba puse etato ir pasiekti Ėriškius reikia ne kasdien.

„Manau, blogai tokiu sunkmečiu skriausti ir taip mažai uždirbančius kultūros darbuotojus“, – apibendrino choreografijos ėriškiečius mokanti meno vadovė. Iš Panevėžio į darbą važinėja ir Vadoklių, Daniūnų, Karsakiškio, Geležių, Smilgių, Paįstrio, Krekenavos, Raguvos kultūros įstaigose dirbantys meno vadovai.