„Lietuvos centro partijai rinkiminės kampanijos finansavimas iš verslo yra nepriimtinas, verslo grupuotėms nežadame nieko įsipareigoti ir jokių pinigų iš verslo EP rinkimų kampanijai neimsime“, sako partijos kandidatė į EP Ona Juknevičienė.

Anot europarlamentarės, susidariusi situacija veda valstybę prie dvipartinės sistemos ir apriboja bet kokią galimybę naujoms ar mažoms politinėms jėgoms skleisti savo idėjas. Taip apribojama partijų teisė pasisakyti. „Esamoj situacijoj nukenčia ir rinkėjas, nes jis neturi galimybės susipažinti su visomis politinėmis jėgomis, jų kandidatais ir rinkimų programomis“, - sako O.Juknevičienė.

Kitose ES valstybėse partijų finansavimo tvarka skiriasi. Štai Čekijoje kiekviena partija gauna po apytiksliai 1 eurą už kiekvieną gautą balsą pasibaigus rinkimams kampanijai apmokėti. Panaši praktika gyvuoja ir Ispanijoje – tik ten pinigų suma skaičiuojama už kiekvieno kandidato atskirai surinktus balsus.

Tiek jau minėtoje Čekijoje, tiek kaimyninėje Lenkijoje visoms partijoms, judėjimams ar koalicijoms dalyvaujančioms rinkimuose eteris skirtomas po lygiai.

Prancūzijoje partijoms surinkusioms virš 3 proc. balsų apmokamos rinkimų kampanijos viešinimo - popieriaus, plakatų ir lankstukų gamybos bei plakatų kabinimo vietų nuomos - išlaidos. Kiti kampanijos kaštai padengiami iki 50 proc., jei tik partijos susidariusi suma neviršija 1 150 000 eurų.

Tokios valstybės kaip Anglija, Danija ar Austrija viešinimui neskiria jokių dotacijų.