Trečiadienį Atėnuose pasirašyta Lietuvos ir kitų 9 Vidurio ir Rytų Europos valstybių stojimo į ES sutartis.

"Mes penkiasdešimt metų buvome išplėšti iš Vakarų erdvės, kurioje buvome nuo Mindaugo laikų. Šiandien mes sugrįžtame į Europos šalių šeimą, ten, kur visada buvome. Taigi pabaigiame Sąjūdžio pradėtą darbą", - interviu Lietuvos radijui sakė V.Adamkus.

V.Adamkaus teigimu, Europa yra stiprių, klestinčių tautų ir valstybių sąjunga. Jis sakė tikįs, jog ES vaidins didelį vaidmenį ateities pasaulio politikoje, ekonomikoje, kultūroje, ir Lietuva joje vaidins svarbų vaidmenį.

"Nė vienas euroskeptikas man nėra paaiškinęs, kas bus Lietuvoje, neįstojus į ES. Ar nebūsime tik koridorius tarp Karaliaučiaus ir Baltarusijos. Manau, kad tokio likimo savo šaliai negali linkėti nė vienas tikras Lietuvos patriotas. Aš ir daug žmonių su manimi dirbome penkerius metus, kad tokio likimo išvengtume", - sakė kadenciją baigęs prezidentas.

Nėra nuoskaudos, kad nebuvo įtrauktas į delegaciją

Kadenciją baigęs prezidentas V. Adamkus teigia nejaučiąs nuoskaudų, kad nebuvo įtrauktas į Lietuvos delegaciją, dalyvavusią Atėnuose pasirašant Lietuvos Stojimo į Europos Sąjungą (ES) sutartį.

"Jokių nuoskaudų. Manau, kad tai yra normalus procesas. Prezidentas (Rolandas Paksas - BNS) turėjo teisę pasirinkti, ką jis norėjo su savimi matyti Atėnuose", - trečiadienį sakė V.Adamkus, dalyvavęs Seime vykusiame Stojimo į ES sutarties pasirašymo minėjime.

Į trečiadienį Graikijos sostinėje įvykusias stojimo į ES sutarties pasirašymo iškilmes kartu su prezidentu R.Paksu išskrido premjeras Algirdas Brazauskas, užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, Europos komiteto generalinis direktorius Petras Auštrevičius, užsienio reikalų ministerijos sekretorius Rytis Martikonis, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Vytenis Andriukaitis, Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris, prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas, premjero patarėjas tarptautinės prekybos klausimais Vytautas Naudužas.

Prezidento delegacijoje vietos taip pat atsirado R.Pakso patarėjai socialinės politikos klausimais Daliai Kutraitei-Giedraitienei, kurios atsakomybės sritis nėra tiesiogiai susijusi su šalies užsienio politika ir eurointegracija.

V.Adamkus, kurio kadencijos metu, jam asmeniškai aktyviai dalyvaujant, buvo pradėtos ir sėkmingai užbaigtos įstojimo į ES derybos, teigė, kad jo neįtraukimas į oficialią delegaciją nesugadino jam nuotaikos džiaugtis Lietuvos stojimo į ES sutarties pasirašymu.

"Galvoju, kad mano darbas šiandien visgi yra vainikuojamas. Visų bendros pastangos šiandien davė vaisių ir aš tuo be galo džiaugiuosi", - teigė V.Adamkus.

"Prisiminkime, iš pradžių derybos dėl narystės ES buvo pradėtos su Estija, o mes buvome atsilikėliai, palikti už durų. Bet nepasidavėme, mes sutelkėme jėgas ir išsiveržėme į priekį", - sakė V.Adamkus.

Jis pažymėjo, kad Lietuva turėjo gerus euroderybininkus - Vygaudą Ušacką, šiuo metu vadovaujantį Lietuvos ambasadai JAV, ir Petrą Auštrevičių, Europos komiteto generalinį direktorių.

"Dirbome visi Lietuvos politikai: Seimas, Vyriausybė, prezidento komanda", - pažymėjo V.Adamkus.

Prezidentas sakė turintis vilties, kad įsijungusi į ES Lietuva sugebės padaryti didelį pažangos šuolį, tačiau tam reikia daug dirbti ir valdžiai, ir visuomenei.

"Mes galime daug investuoti į smulkaus ir vidutinio verslo plėtrą, į naujų darbo vietų kūrimą, į geresnį mūsų žmonių išsilavinimą į mūsų kaimo atgimimą. Esame gabi, talentinga tauta, tikrai neprastesni už airius, ir galime pasiekti to, ko pasiekė jie", - sakė V.Adamkus.

V.Adamkus apgailestavo, kad žemdirbiams, smulkiesiems verslininkams trūksta informacijos apie ES paramą.

"Aš manau, kad Vyriausybės pareiga šitą informaciją teikti ir sudaryti visiems norintiems žmonėms lygias sąlygas pasinaudoti naujomis galimybėmis. Aš noriu iškelti ir šūkį: "Europa - kiekvienam", - sakė V.Adamkus.

Būsimo referendumo rezultatai kelia nerimą

Prezidentas taip pat pažymėjo, jog kartais agitacija už Lietuvos narystę ES yra per daug "valdiška", kad žmonėms gali susidaryti apgaulingas įspūdis, jog referendumu labiausiai suinteresuota valdžia.

"Bet iš tikrųjų, ar mums dar reikia papildomos agitacijos. Čia juk ne rinkimai, kai varžosi partijos. Čia mes visi turime lemti savo ateitį. Kas mus labai agitavo pasisakyti už nepriklausomybę prieš 11 metų? Mes patys jautėme ir žinojome kaip turime pasisakyti. Mums nereikėjo jokios valdžios agitacijos. Manau, kad ir šiandien dauguma Lietuvos piliečių jaučia ir žino kaip turi pasielgti jei nori gerovės sau, savo vaikams ir Lietuvai", - kalbėjo V.Adamkus.

V.Adamkus prisipažino, kad jam nerimą kelia būsimo euroreferendumo galimi rezultatai. "Manau, kad mes per vėlai pradėjome informuoti Lietuvos žmones. Tačiau turime laiko. ir jei informacija pasieks žmonės, tai jie matys, kokią naudą mes turime tapdami lygiateisiais Europos Sąjungos nariais", - savo viltimis dalijosi V.Adamkus.

"Šis referendumas yra toks pat svarbus, kaip ir prieš 11 metų vykęs referendumas dėl Lietuvos nepriklausomybės ir okupacinės kariuomenės išvedimo. Buvome vieningi tuomet. Manau, kad būsime vieningi ir dabar", - sakė V.Adamkus.

Lietuva bei dar devynios pakviestos valstybės trečiadienį Atėnuose pasirašė stojimo į ES sutartį, išplečiančią bloką iki didžiausios šiuolaikiniame pasaulyje 25 šalių sąjungos. Sutartis įsigalios, kai ją ratifikuos ES narių ir kandidačių parlamentai.

Lietuvos gyventojai savo nuomonę dėl šalies stojimo į ES pareikš privalomajame referendume, kuris vyks šių metų gegužės 10 - 11 dienomis. Sociologiniai tyrimai rodo, kad šalies narystę ES palaiko du trečdaliai gyventojų.

Lietuva ketina tapti visateise organizacijos nare 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną.