Į keblią situaciją pateko vilnietis Dainius, gegužės viduryje savaitei išvykstantis Prancūzijon. Artėjant kelionei vyras suprato negalėsiantis balsuoti prezidento rinkimuose, mat jie sutampa su atostogomis.

Vyras išskris gegužės 13 d. vidurdienį – būtent tada prasidės išankstinis balsavimas savivaldybėse. „Akivaizdu, kad net labai norėdamas negalėčiau balsuoti iš anksto, kaip ir rinkimų dieną. Mat grįšiu jau pasibaigus rinkimams – gegužės 20-ąją“, - pasakojo Dainius.

Prezidento rinkimai šiemet vyks gegužės 17 d. Antras turas, jei jo prireiks, vyks birželio 7 d. kartu su rinkimais į Europos Parlamentą.

Vilnietis sakė radęs vienintelį būdą pabalsuoti – nuvykti į ambasadą, tačiau jis poilsiaus toli nuo Paryžiaus – Kanuose. Netoli šio kurorto yra Monakas, kuriame Lietuvai atstovauja tie patys diplomatai, kaip ir Prancūzijoje, tačiau kunigaikštystėje jokios balsavimo vietos nebus.

„Parašiau ambasadai elektroninį laišką. Po poros dienų jis grįžo – gal pašto dėžutė perkrauta. Vakar išsiunčiau iš naujo – vėl sugrįžo. Pasiuntė mane gražia forma, - piktinosi vyras. – Neįsivaizduoju, kaip žmonės gali užsiregistruoti rinkimams. Noriu balsuoti, bet nežinau, kur galiu tai padaryti. Visur rašoma, kad balsuoti galima tik ambasadose.“

„Keliauju į Kanų festivalį. Kinu besidomintys žmonės nori jame apsilankyti. Atostogų datą dar gali pakeisti, bet festivalio laiko nepastumsi“, - aiškino Dainius.

Seimo kanceliarijos Parlamentarizmo istorijos ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Angonita Rupšytė, anksčiau būdavusi atsakinga už balsavimą užsienyje, DELFI teigė, kad turistai gali balsuoti užsienyje net neužsukdami į ambasadas. Tereikia diplomatams pranešti, kokiu adresu išsiųsti balsavimo biuletenį, o pareiškus valią išsiųsti jį atgal.

„Jei žmogus žino tikslų vietos, kur apsistos, adresą, tegul kuo skubiau susisiekia su ambasada ir išsiunčia elektroniniu paštu savo duomenis. Balsavimo biuletenį gali pristatyti net ir į viešbutį“, - sakė A. Rupšytė.

Tačiau ne vienoje vietoje poilsiaujantiems, o po šalį keliaujantiems rinkėjams telieka traukti į ambasadą. Pašnekovė prisiminė ir kuriozinių atvejų, kai net tokie turistai prašydavo atsiųsti jiems balsavimo biuletenius, pavyzdžiui, prie fontano.

Savo ruožtu Z. Vaigauskas teigė, kad jokioje pasaulio šalyje neįmanoma užtikrinti balsavimo galimybės absoliučiai visiems rinkėjams. Pavyzdžiui, jei žmogus susižaloja eidamas į rinkimų apylinkę ir jos nepasiekia, savo valios pareikšti nebegali, nes nėra iš anksto užsiregistravęs balsavimui namie ar gydymo įstaigoje.

„Garantuotas būdas pabalsuoti užsienyje – nuvykti į ambasadą arba prašyti jos atsiųsti balsavimo biuletenį. Kitu atveju balsą prarasime. Užsienyje prarandame daugybę balsų. Juk ne visur yra ambasados ar konsulatai, kuriuose žmonės galėtų balsuoti“, - kalbėjo VRK vadovas.

Anot jo, šią problemą padėtų išspręsti elektroninis balsavimas, kurį Seimas yra atsisakęs įteisinti: „Elektroninis balsavimas praktiškai viską išspręstų. Jei tik žmogus mažiausią norą turėtų, galėtų nesunkiai balsuoti. Bet kiekviena papildoma galimybė balsuoti pagimdo papildomą sukčiavimo būdą. Reikia rasti aukso vidurį – kaip pritraukti kuo daugiau rinkėjų ir sudaryti kuo mažiau landų nesąžiningam balsavimui.“

Užsienyje gyvenantys ar laikinai atsidūrę Lietuvos piliečiai gali balsuoti ambasadose ir kai kuriuose konsulatuose ne tik rinkimų dieną, bet ir keletą dienų prieš tai. Be to, jiems sudaroma galimybė iš anksto balsuoti paštu. Tam reikia užsiregistruoti ir paprašyti atsiųsti rinkimų biuletenį.

Daugiau informacijos apie balsavimo būdus, laiką ir vietas pateikiama VRK interneto svetainėje ir atitinkamos šalies ambasados tinklalapyje.