Vienas bunkeris, kuris reklamuojamas interneto aukcionų tinklalapyje "eBay", jau sulaukė 1 500 interneto vartotojų dėmesio, sakė "JH Walter" ekspertas Robas Wardas (Robas Vordas).

Jis spėjo, kad pirkėjų susidomėjimą turbūt didina karas Irake.

"Dar niekas nesakė, kad bunkerį perka norėdamas apsaugoti savo šeimą, jei kiltų pavojus, tačiau manau, kad kai kurie žmonės apie tai rimtai pagalvojo", - sakė jis.

4,5 metro gylyje esančiais 4,6 m pločio ir 5,3 m ilgio bunkeriais iki 1992 metų naudojosi Karališkoji stebėtojų tarnyba - savanoriška civilinės gynybos organizacija.

Maždaug 1 500 tokių bunkerių, įrengtų šaltojo karo metais, buvo skirti apsisaugoti nuo branduolinės atakos.

Bunkerius naudojusių komandų užduotis buvo nustatyti ir nurodyti vadovybei galimo branduolinio sprogimo vietą bei galingumą, taip pat - iškritusių radioaktyvių dulkių spinduliavimo stiprumą.

"Tai unikali galimybė įsigyti dalelę šaltojo karo istorijos ir ramioje vietovėje gėrėtis puikiais Linkolnšyro ir Notingemšyro apylinkių vaizdais", - tvirtino R.Wardas.

Kiekvienas bunkeris - ne ką daugiau, nei drėgnas rūsys su tualetu - parduodamas kartu su nedideliu žemės sklypu. Būtent šie sklypai ir traukia kai kuriuos pirkėjus, ieškančius vietos gėlėms ir daržovėms auginti.

"Gražią saulėtą dieną galėsite sėdėti ir ilsėtis savo šezlonguose", - sakė bunkerius parduodančios bendrovės darbuotojas.