Atsako Kauno m. 25-ojo notaro biuro notarė Julija Kiršienė

Asmens giminystės ryšį įrodo civilinės būklės aktai. Pagal LR Civilinio kodekso 2.18 straipsnį šiuo metu Lietuvoje egzistuoja šie civilinės būklės aktai, kuriuos Valstybė privalomai registruoja:

1) asmens gimimas;
2) asmens mirtis;
3) santuokos sudarymas;
4) santuokos nutraukimas;
5) įvaikinimas;
6) tėvystės (motinystės) pripažinimas 
ir nustatymas;
7) vardo ir pavardės pakeitimas;
8) asmens lyties pakeitimas;
9) partnerystė.

Notaras negali tvirtinti Jūsų tėvų pareiškimo, kuriuo jie pripažįsta Jus savo dukra, jeigu iš civilinės būklės aktų negalima nustatyti, jog Jus sieja giminystės ryšys, nes tėvų pareiškimas negali atstoti civilinės būklės akto, todėl Jums reikėtų kreiptis į civilinės metrikacijos skyrių dėl klaidos civilinės būklės aktuose ištaisymo arba į teismą dėl juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymo, jei nėra kitų oficialių įrodymų, patvirtinančių Jūsų giminystės ryšį.

Po tėvo mirties mes su sese paveldėjom butą (paveldėjom mes, kadangi mama su tėvu buvo išsiskyrusi). Šiuo metu tame bute gyvena mama su seserimi, o aš gyvenu atskirai. Komunalinius mokesčius mama moka savo vardu. Ar galiu ateityje dėl kokių nors priežasčių netekti teisės į savo buto dalį?

Atsako Kauno m. 25-ojo notaro biuro notarė Julija Kiršienė

Paveldint nekilnojamąjį turtą, paveldėjimo teisės liudijimą reikia užregistruoti Valstybės įmonėje „Registrų centras“. Taigi, jeigu po Jūsų tėvo mirties Jums išduotą paveldėjimo teisės liudijimą Jūs įregistravote VĮ „Registrų centras“, vadinasi tinkamai sutvarkėte paveldėto turto nuosavybės dokumentus.

Tai, kad Jums priklausančioje buto dalyje gyvena Jūsų mama ir sesuo, mokesčius mama moka savo vardu, nėra pakankamas pagrindas dabar ar ateityje kaip nors pakeisti ar apriboti Jūsų nuosavybės teises į paveldėtą butą.

Norėčiau sužinoti, kaip apmokestinamas anūko paveldimas turtas (butas), įgijamas testamentu (kokio dydžio mokesčiai valstybei ir kokie notaro mokesčiai)? Ar skiriasi finansinės sąlygos, kuriomis turtą testamentu paveldi vaikai ir anūkai?

Atsako Kauno m. 25-ojo notaro biuro notarė Julija Kiršienė

Mokestinės pasekmės paveldint turtą testamentu vaikams ir anūkams nesiskiria. Pagal Lietuvos Respublikos Paveldimo turto mokesčio įstatymą palikėjo vaikai ir anūkai yra atleisti nuo mokesčio valstybei už paveldimą turtą.

Mokestis notarui nustatomas pagal 2008-02-05 Lietuvos Respublikos teisingumo ministro Įsakymą dėl teisingumo ministro 1996 m. Rugsėjo 12 d. Įsakymo Nr. 57 „dėl notarų imamo atlyginimo už notarinių veiksmų atlikimą, sandorių projektų parengimą, konsultacijas ir technines paslaugas laikinųjų dydžių patvirtinimo“ pakeitimo, Nr. 1R-69 (teisės aktą galima rasti čia). Priklausomai nuo paveldėto turto sudėties, mokestis notarui gali būti:

- už pareiškimo apie palikimo priėmimą arba apie palikimo atsisakymą patvirtinimą: 10-50 Lt

- už paveldėjimo teisės liudijimo išdavimą į nekilnojamuosius daiktus: 0,1 procento nuo paveldimo turto vertės, bet ne mažiau kaip 50 Lt ir ne daugiau kaip 1000 Lt;

- už paveldėjimo teisės liudijimo išdavimą į kitą turtą: 20–100 Lt;

- už teisės į dalį bendro sutuoktinių turto liudijimo likusiam sutuoktiniui, taip pat už mirusiojo sutuoktinio dalį nustatančio liudijimo išdavimą: nuo 20 iki 50 Lt;

Jūsų atveju mokestis notarui, jeigu paveldimą turtą sudaro tik butas, turėtų būti nuo 50 iki 1000 Lt, priklausomai nuo buto vertės, taip pat mokestis už dokumentų parengimą ir duomenų patikrą registruose.

Su žmona negyvename 2 metus, tačiau išsiskyrę nesame. Dukra ištekėjusi, gyvena atskirai, su ja taip pat ryšių nepalaikome.

Prieš 10 metų mirusi mama testamentu man paliko žemės (apie 10 ha). Prieš metus dar atsirado žemės (apie 1 ha), t.y. atsirado turto po mamos mirties.

Ar susitvarkius to 1 ha žemės dokumentus, aš galėčiau parduoti 1 ha. žemės? Ar tam būtinas mano žmonos, dukros sutikimas? Ką daryti jeigu jos tam pardavimui prieštarautų?

Atsako Kauno m. 25-ojo notaro biuro notarė Julija Kiršienė

Paveldėtas turtas yra Jūsų asmeninė nuosavybė, todėl jį parduoti arba kitaip perleisti kitiems asmenims galite be savo sutuoktinės ir dukters sutikimo. Kadangi Jūsų santuoka nėra nutraukta, notaras, tvirtindamas turto perleidimo sandorį, gali prašyti Jūsų sutuoktinės sutikimo, kad įsitikintų, jog perleidžiamas turtas nebuvo pagerintas iš Jums ir Jūsų sutuoktinei bendrosios jungtinės sutuoktinių nuosavybės teise priklausančių lėšų.

Užduokite Jums rūpimą klausimą notarams el. paštu: klausknotaro@delfi.lt