DELFI pradėjus domėtis istorija valdininkai ėmė tikinti, kad gabių vaikų sąskaita taupoma neturi būti ir vykstančių į olimpiadą sąrašas esą dar neaiškus.

Įvairių mokomųjų dalykų tarptautinės olimpiados rengiamos kiekvieną vasarą. Kasmet į jas šalys išleidžia po 5 atstovus. Penki vasarą Meksikoje vyksiančioje tarptautinėje fizikos olimpiadoje Lietuvai atstovausiantys moksleiviai paskelbti kovo 23-25 dienomis vykusioje respublikinėje fizikos olimpiadoje.

Tačiau 5-as sąraše buvęs Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos auklėtinis T. Kartanas iš olimpiadas organizuojančio Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro specialistų išgirdo, kad, esant krizinei situacijai, taupant lėšas, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) į olimpiadą numato vežti tik keturis moksleivius. Visgi T. Kartanas sako išgirdęs ir „paguodos“ žodžius: „Jei susirasi, kas finansuoja, gal ir vešime“.

„Iš pradžių buvo liūdna, tačiau po to pagalvojau, kad galima ieškoti rėmėjų. Nusprendžiau nepasiduoti, nes noriu atstovauti Lietuvai tarptautinėje olimpiadoje“, - DELFI sakė gimnazistas. Jis jau keletą metų lanko papildomo ugdymo mokyklą „Fizikos Olimpas“ Vilniaus universitete.

Bičiuliai įsteigė fondą

Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas pasakoja sulaukęs nusiminusio T. Kartano vizito. „Mokykla tokių pinigų neturi. Mėginsime eiti pas miesto merą, prašyti vietinių verslininkų paramos ir bandysime pinigus surinkti. Aš tuo labai suinteresuotas – teisę atstovauti Lietuvai laimėjęs jaunas žmogus dėl finansavimo trūkumo prarastų tolimesnę motyvaciją. Mėginsime jam padėti“, - kalbėjo R. Dambrauskas. Direktorius svarsto kreiptis į bendroves „Panevėžio statybos trestas“ ir „Panevėžio keliai“.

Direktorius mano, kad miesto savivaldybė turėtų būti suinteresuota savo moksleiviais, kviečiamais į tarptautinę olimpiadą. Juoba į tarptautines olimpiadas dažniausiai važiuoja Vilniaus licėjaus ir Kauno technologijos universiteto gimnazijos auklėtiniai, o Panevėžys seniai neturėjo tarptautinėje olimpiadoje dalyvaujančio fiziko. „Kaip tik reikėtų vežti daugiau vaikų iš kitų mokyklų, skatinti juos, parodyti, kad ne tik Vilnius ir Kaunas Lietuvai duoda protus“, - sakė gimnazijos vadovas. Pasak R. Dambrausko, tam tikra prasme gabūs vaikai mokyklai tampa našta. Pašnekovas priminė, kad 2009 m. paskelbti Gabių vaikų metais. „Nuskriaustume jauną žmogų“, - kalbėjo R. Dambrauskas.

Kelionei reikalingus 8 tūkstančius litų reikia surinkti per savaitę. Ne pėsti pasirodė T. Kartano bičiuliai, „Fizikos Olimpo“ moksleiviai bei kiti prijaučiantys fizikai, įsteigę specialų fondą kelionei į Meksiką apmokėti. Paremti jaunąjį fiziką galite pinigus pervesdami į specialią sąskaitą: "Fizikos Olimpui", AB „Parex“ bankas, LT947290000000700708, banko kodas 72900.

ŠMM: neturi būti taupoma gabių vaikų sąskaita

ŠMM atstovai, apie mokinių olimpiadas organizuojančio Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro valdininkų antausį abiturientui sužinoję iš DELFI, tikina su olimpiados rengėjais, tarptautinės olimpiados komandos vadovais aiškinęsi šių metų komandos sudarymo aplinkybes.

Pasak ŠMM, Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centras aiškina, kad galutinio sprendimo, kiek mokinių važiuos į tarptautinę fizikos olimpiadą Meksikoje, nėra. Galutinis vyksiančių į tarptautines olimpiadas Lietuvos mokinių skaičius esą paaiškės balandžio mėnesį, pasibaigus visų dalykų nacionalinių olimpiadų turui.

ŠMM neslepia, kad įvairių švietimo programų biudžetas išties mažėja, tačiau tikina pasisakanti už tai, kad nebūtų taupoma gabių vaikų sąskaita. Anot ministerijos, atrenkant kandidatus didžiausią įtaką turi jų pasiekimai - pavyzdžiui, dalyvavimo įvairiuose nacionaliniuose konkursuose, olimpiadose rezultatai.

T.Kartano pasiekiamai olimpiadose ir konkursuose

Respublikinė fizikos olimpiada 9 klasėje – 1 vieta;

10 klasėje – 3 vieta;

11 klasėje - 2 vieta;

XX fizikos čempionatas – 2 vieta;

Prof. J. Matulionio jaunųjų matematikų konkursas 11 klasėje – 1 vieta;

K.Baršausko fizikos konkursas 10 klasėje – 1 vieta;

K. Baršausko fizikos konkursas 11 klasėje – 2 vieta;

Panevėžio miesto matematikos ir fizikos olimpiadose nuo 9 klasės – 1-osios vietos;

Šįmet T. Kartanas nominuotas daugiausia gimnazijoje pasiekusio tiksliųjų mokslų srityje titului.