Besidominčiųjų studijomis užsienyje sparčiai daugėja

Kalbų mokyklos „Kalba.lt” Alytaus filialo vadybininkė J.Pocevičienė, kaip ir jos kolegos kituose Lietuvos miestuose, sako stebinti didėjantį moksleivių susidomėjimą studijomis svetur. Anot jos, tai lemia didelis mokestis už studijas Lietuvoje (daugelis aukštųjų mokyklų šiuo metu dar netgi nepaskelbusios įkainių, neaišku, kokią sumą studentui teks pakloti iš savo kišenės, jei jis negaus vadinamojo studento krepšelio), taip pat brangus pragyvenimas, prasta universitetų materialinė bazė, studijų kokybė ir panašiai.

Šiuo metu prašymus studijuoti Didžiosios Britanijos universitetuose jau užpildę 45 alytiškiai, antra tiek jaunuolių domisi galimybėmis tai padaryti, tačiau dar neapsisprendė.

Dalis nusprendusiųjų pateikti prašymus studijuoti užsienyje įstaigos „Kalba.lt”, jau ketverius metus teikiančias tokias konsultacijas, duris praveria drauge su tėvais, kurie domisi, ar jų vaikų ateitis yra patikimose rankose, skaičiuoja, kur pigiau galima įgyti išsilavinimą, išlaikyti studentą, - koks pragyvenimo lygis kurioje šalyje.

Pasak Alytaus filialo vadybininkės Jūratės, dauguma besikreipiančiųjų pasirenka nemokamą konsultavimo paslaugą, kai visi dokumentai, paieška ir prašymo formos būsimam studentui nieko nekainuoja. Jeigu prašoma pildyti dokumentus specialioje internetinėje duomenų bazėje, jos mokestis 100 Lt. Pasirinkus mokamą paslaugą, „Kalba.lt“ tvarko dokumentus ir pildo bei teikia papildomas paslaugas ir tai kainuoja iki 550 Lt.

Geriausius ryšius „Kalba.lt” palaiko su Anglijos universitetais - jų partneriai yra daugiau kaip keturiasdešimt iš trijų šimtų Didžiosios Britanijos universitetų, taip pat sudariusi sutartis su Italijos, Danijos, Vokietijos, Olandijos, Ispanijos universitetais. Stodami į šias įstaigas, abiturientai gali tikėtis lengvatų, pavyzdžiui, nereikalaujama, kad jie būtų išlaikę tarptautinį anglų kalbos egzaminą IELTS, užtenka brandos atestate turėti anglų kalbos įvertinimą 8 ir daugiau arba išlaikyti valstybinį anglų kalbos egzaminą 75 proc.

Išvažiuoja motyvuoti ir gabūs

Prašymus studijuoti Didžiojoje Britanijoje šiuo metu yra pateikę moksleiviai iš visų Alytaus vidurinių mokyklų, gimnazijų, taip pat jaunuoliai, atvykstantys iš Prienų, Druskininkų. Juos konsultuojanti „Kalba.lt” vadybininkė Jūratė pastebi, kad studijas svetur pasirenka motyvuoti jauni žmonės, gerai mokantys anglų kalbą ir puikiai žinantys, ką norėtų studijuoti. Užsienio šalis ir konkreti specialybė - štai du atraminiai taškai, nuo kurių pradedamas kelias, turintis atvesti prie konkrečios aukštosios mokyklos, atitinkančios būsimo studento poreikius, lūkesčius, o šis - jos reikalavimus.

2009-ųjų pavasarį alytiškiai abiturientai noriai renkasi studijas Didžiojoje Britanijoje, populiariausios specialybės - dizainas, menai, tarptautiniai santykiai, psichologija, teisė, žurnalistika, geografija ir panašiai.

Pasak J.Pocevičienės, pirminis stojimas į Didžiosios Britanijos (taip pat daugumos kitų Europos Sąjungos (ES) šalių aukštųjų mokyklų) universitetus vyksta kasmet iki sausio 15 dienos, o pavasarį tęsiamas priėmimas į laisvas vietas. „Kalba.lt” daugiametė patirtis rodo, kad ir iki pat rugpjūčio pabaigos galima rasti tinkamą studijų variantą, - svarbiausia anglų kalbos žinios ir motyvacija. Prašymus leidžiama pateikti ne daugiau kaip penkioms mokslo įstaigoms, tačiau būtina pasirinkti panašią specialybę. Reikia pateikti 10 ir 11 klasių pažymių vidurkius. Užpildžius prašymą, lieka toliau ramiai rengtis brandos egzaminams ir laukti pasiūlymų iš aukštųjų mokyklų - vietos jose rezervuojamos iš anksto, tik gavęs brandos atestatą būsimas studentas nusprendžia, kurį pasiūlymą atitinka jo vidurkis, kurią studijų programą galutinai pasirinks.

Beje, kai kurie abiturientai, užpildę prašymus ir gavę pasiūlymus iš užsienio universitetų, bando laimę ir Lietuvoje. Tai suprantama: jei negautų studento krepšelio, rezervuota vieta taptų puikia atsargine išeitimi.

Šiuo metu Alytuje yra abiturientų, jau turinčių net po penkis įvairių užsienio aukštųjų mokyklų pasiūlymus studijuoti. Galima sakyti, jie jau tapo studentais - belieka gauti brandos atestatą, nors valstybinių egzaminų rezultatai nieko nebelemia, nes jie priimti pagal paskutinių klasių pažymių vidurkį.

Studijų užsienyje kainos: mitai ir tikrovė

„Įdomumo dėlei abiturientų, pildančių prašymus studijuoti užsienyje, visuomet paklausiu, kokie jų ateities planai. Pusė žada grįžti, bet kiti ateitį sieja su užsieniu”, - sako „Kalba.lt” Alytaus filialo vadybininkė J.Pocevičienė, pati baigusi studijas Anglijos Koventrio universitete ir grįžusi į Lietuvą, nes, kaip pati juokauja, yra „naminukė” - gimtojoje šalyje jaučiasi geriausiai.

Pašnekovė šypsosi: nemažai būsimų studentų dažnai užsuka į svečius ir vis randa ko paklausti apie būsimas studijas užsienyje, labai svarbios tampa netgi buitinės smulkmenos ir, žinoma, finansinis aspektas.

J.Pocevičienė paneigia gajų mitą, esą daugelyje ES šalių aukštasis mokslas nemokamas, - tokių nėra, galbūt išskyrus kelias Skandinavijos valstybes, visų pirma Daniją, bet ten labai brangus pragyvenimas.

Didžiojoje Britanijoje, kurią pamėgo tautiečiai studentai, sukurta palanki studijų kreditavimo sistema. Bakalauro studijų mokestis per metus siekia apie 6 tūkst. svarų sterlingų, tačiau pusę šios sumos dengia valstybė. Likusią - pats studentas, kuris gali pasiimti beprocentę paskolą. Ją galima pradėti grąžinti, kai baigia studijas ir kai pajamos pasiekia 16 tūkst. svarų sterlingų (59 tūkst. Lt) per metus, tačiau pasitaiko, kad paskolos anuliuojamos ir studentui jų grąžinti nebereikia.

Iš ES šalių mokslas bene pigiausias Olandijoje - vienų metų studijos kainuoja nuo 1,5 tūkst. eurų, atsižvelgiant į specialybę, o pavyzdžiui, Italijoje - ir apie 9 tūkst. eurų.

„Šiuo metu svaro kursas kritęs, tad mokslas Didžiojoje Britanijoje, kurią ir renkasi daugelis lietuvių, nėra labai brangus, kaip ir pragyvenimas, jei palyginsime su Vilniumi ar Kaunu, kur per mėnesį atvažiavusiam studentui kišenėje reikia turėti 1000-1500 litų. Akivaizdus ir kitas dalykas - darbdavys, priimdamas į darbą studijas baigusį jauną specialistą, ypač jei įmonė tarptautinė, visada rinksis išsilavinimą įgijusįjį užsienyje, o ne Lietuvoje”, - įsitikinusi pašnekovė.

Beje, į užsienio švietimo įstaigas jau žvalgosi ne tik būsimi studentai, bet ir vidurinių mokyklų, gimnazijų baigiamųjų klasių moksleiviai. Juos taip pat domina galimybė vidurinį išsilavinimą įgyti svetur.

Bene populiariausias ir dažniausiai pasirenkamas vidurinis išsilavinimas Anglijos valstybinėse arba privačiose vidurinėse mokyklose. Šalis žymi praeitimi ir kultūra, susiformavusiomis tradicijomis ir vertybių sistema. Britų nacionalinė kvalifikavimo sistema pripažinta visame pasaulyje, o tai leidžia mokiniams įstoti į daugumos kitų užsienio šalių universitetus.

„Kalba.lt“ padeda parinkti vidurinę mokyklą, atitinkančią individualius kiekvieno vaiko poreikius, užpildyti stojimo dokumentus ir užtikrina sklandų stojimo procesą.