Šiuo metu steigėjo funkcijas atlieka savivaldybė, tad ji sprendžia ir dėl švietimo įstaigų reorganizavimo ar likvidavimo. Papildžius įstatymą, jei gyventojai prieštarautų savivaldybės tarybos veiksmams dėl mokyklų naikinimo ar reorganizavimo, klausimo imtųsi apskrities valdžia.

Taip pat konservatorius siūlo nustatyti ir kitų sąlygų, kuriomis švietimo įstaigų valdybą iš savivaldybių perimtų apskritys - nustačius, kad savivaldybė "nevykdo arba netinkamai vykdo įstatymų priskirtų valstybinių švietimo funkcijų" ar šią veiklą vykdo pažeisdama teisės aktus.

Kaip iniciatorius rašo aiškinamajame rašte, "projekte nesiekiama kvestionuoti vietos savivaldos kompetencijos priimti sprendimus laisvai ir savarankiškai, tačiau būtina atsižvelgti į nuolatinius mokinių tėvų, įvairių bendruomenių prašymus sudaryti lygias galimybes ir tinkamas mokymosi sąlygas visiems vaikams, kad nebūtų likviduojamos ar pertvarkomos mokyklos pabloginant mokymosi, o ypač mokyklos lankymo sąlygas".

Vietos bendruomenės jautriai reaguoja į savivaldybių sprendimus uždaryti ar reorganizuoti mokyklas - vasarį kilo protestai dėl švietimo įstaigų reorganizacijos Zarasuose ir Visagine.

Visagino savivaldybės taryba sausio gale pritarė siūlymui šešias miesto mokyklas sujungti į dvi, o Zarasų savivaldybė nusprendė panaikinti dviejų rajono mokyklų juridinį statusą, jas paverčiant bendrojo lavinimo mokyklų ugdymo skyriais.