Filmo veiksmo laikas – 1989-1991 metai, Lietuvos kova už atsiskyrimą nuo SSRS ir Nepriklausomybės atstatymą. Filmas, trunkantis 4 val. 46 min, suskirstytas į 4 dalis, kuriose chronologiškai atkuriamas Lietuvos kaip nepriklausomos valstybės atgimimas. F

ilmo pagrindas - 1989 iki 1991 metais paprasta videokamera namuose fiksuotos Amerikos televizijų naujienų ir debatų laidos, kuriose atsispindi svarbiausi pasaulio dėmesį prikaustę įvykiai - agresyvi Sovietų sąjungos taktika siekiant palaužti nepriklausomybės siekį, paprastų žmonių laisvės demonstracijos, skamba įtakingiausių to meto politikų (Vytauto Landsbergio, Kazimiros Prunskienės, Michailo Gorbačiovo, Boriso Jelcino, George’o H.W. Busho), žurnalistų, analitikų pasisakymai.

Jonas Mekas sako: „Šis filmas yra sumontuotas iš videomedžiagos, kurią nufilmavau savo videokamera fiksuodamas televizijos naujienas Sovietų Sąjungos griuvimo laiku, su tam tikrais kasdienio gyvenimo garsais fone. Tai yra dokumentuotas įvykių koncentratas, tų įvykių, kurie dėjosi šiuo lemtingu laikotarpiu ir to, kaip jie buvo pateikiami televizijų žinių žurnalistų bei komentuotojų. Šį filmą galima žiūrėti ir kaip klasikinę graikų dramą, kurioje tautų likimai buvo drastiškai pakeisti vieno nepalaužiamo, beveik iracionaliai apsisprendusio žmogaus valia, mažos tautos nepalaužiamu noru atgauti laisvę, paremtu kova prieš Galybę ir Galią, prieš Negalimumą. Dramos „veikėjai“ – prezidentai, diktatoriai ir paprasti žmonės“.

„Aš negalėjau nefilmuoti“, – teigia Jonas Mekas. Šio filmo gal ir nebūtų buvę, jei prieš metus kūrėjas nebūtų radęs šių senų juostų. „Ieškojau kažko kito, bet pradėjau peržiūrinėti šias juostas. Jų buvo daugiau nei dešimt valandų, – pasakojo Jonas Mekas. – Tai reta medžiaga, su kuria turėtų susipažinti visi, o ypač jaunesni lietuviai. Man šis filmas – lyg vadovėlis. Daug kas labai greitai pamiršo, kiek daug Lietuva prisidėjo prie Sovietų Sąjungos griuvimo“.

Šiuos kadrus dabar vargu ar surasi JAV televizijų archyvuose. Tarkim, kaip žurnalistas Algimantas Čekuolis tiesioginiame eteryje iš studijos Lietuvoje visai Amerikai aiškina apie Lietuvos ir SSRS santykius. „Tam, kad išsiskirtum, pirma reikia susituokti. Mes niekada nesituokėme. Mes buvome išprievartauti“, – JAV televizijoje ir Jono Meko filme kalba Algimantas Čekuolis Katedros varpinės fone.

Mekas viską filmavo kamerą laikydamas rankose. Fone girdėti triukšmaujantys jo vaikai, suskamba telefonas ir švilpia užviręs arbatinukas, Jonas Mekas kosėja ar komentuoja. „Toks požiūris yra daug asmeniškesnis nei paprasčiausiai įrašyti laidas magnetofonu, – įsitikinęs kūrėjas. – Kritikai pabrėžia, kad man pavyko suasmeninti nuobodžiu stiliumi sukurtas televizijos žinias“.

Jonas Mekas tikėjosi seną medžiagą sumontuoti per savaitę. Bet jam prireikė beveik pusės metų, kol suklijavo kilometrus juostų į keturių dalių filmą. „Negalima skubinti įvykių. Laikas šiame filme yra svarbus elementas“, – teigia Jonas Mekas.

Kovo 8 d. „Tate Modern“, Starr Auditorium, Bankside, London SE1 9TG. Bilietai: £5 (£4 su nuolaida.

Kovo 14 d. „Filmhouse“ 3, 88 Lothian Road, Edinburgh, EH3 9BZ. Bilietai £4.80 (£3.20 su nuolaida).