Apie tai kalbėta antradienį Generalinėje prokuratūroje Teisingumo ministerijos (TM) iniciatyva surengtame teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus, generalinio prokuroro Algimanto Valantino, aplinkos ministro Gedimino Kazlausko, finansų ministro Algirdo Šemetos ir valstybės kontrolierės Rasos Budbergytės pasitarime.

"Kalbant apie atsakomybę tų žmonių, kurie pažeidžia įstatymus, iškyla daug problemų, ypatingai civilinės teisės srityje. Kaip jūs žinot, ir teritorijų planavimo, ir statybų reikaluose ir žemės grąžinimo klausimais, kai prokurorai pareiškia ieškinius viešajam interesui ginti, atsiranda daug problemų - apie tai mes ir kalbėjome šiandien", - po susitikimo žurnalistams sakė A.Valantinas.

Generalinio prokuroro teigimu, būtina taikyti visas atsakomybės formas - tiek drausminę atsakomybę, tiek administracinę, tiek baudžiamąją, tiek civilinę - kad įstatymams nusižengiantys pareigūnai sulauktų atsakomybės.

Įstatymų pažeidėjų nebaudžiamumo problemą ir jos sprendimo būdų paieškos būtinybę pabrėžė ir R.Šimašius.

"Praktiškai visais atvejais, kai Generalinė prokuratūra yra besikreipusi dėl viešojo intereso gynimo, asmenys, kurie dėjo konkrečius parašus po akivaizdžiai neteisėtais sprendimais, daugeliu atvejų atsakomybės kol kas nesulaukė. Tam yra, ko gero, ir organizacinių klūčių, ir teisinių kliūčių ir, iš tiesų, mes sutarėme artimiausiu metu apsikeisti pasiūlymais konkrečiais, kaip padaryti, kad būtų atsakomybės neišvengiamumo klausimas visiškai įgyvendintas", - po susitikimo kalbėjo teisingumo ministras.

Ir A.Valantinas, ir R.Šimašius sakė, kad nei konkrečios bylos, nei konkrečios kovos su pažeidimais priemonės susitikime aptariamos nebuvo, bet buvo kalbamasi apie įvairių žinybų veiksmų šioje srityje koordinavimą.

"Šis susitikimas, deja, turiu nuliūdinti, nepasiūlė jokios auksinės lazdelės ar auksinio recepto, kaip viską išspręsti, bet aš labai džiaugiuosi, kad trys ministrai, ir valstybės kontrolierė ir generalinis prokuroras atsisėdo ir mato bent jau bendrą kryptį ir, iš tikrųjų, bent jau pasikoordinavome, kaip tai bus daroma", - sakė R.Šimašius.

Jis taip pat pažadėjo artimiausiu metu imtis tam tikrų konkrečių žingsnių.

"Galiu įsipareigoti, kad kaip antikorupcinės komisijos pirmininkas ir iš kitų prašysiu medžiagos, ir pats inicijuosiu, kad vis dėlto teisės aktų pakeitimai, jeigu jie reikalingi, kad jie būtų padaryti", - žadėjo teisingumo ministras.

Pasitarime taip pat dalyvavo teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius, TM sekretorius Arūnas Kazlauskas, Teisinio atstovavimo skyriaus vedėja Juliana Ostrouch ir teisingumo ministro patarėja Vaida Vincevičiūtė.