Rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Vaidas Pocius sakė, kad šių permainų nereikia vadinti mokesčio padidinimu, nes tai lengvatų naikinimas. „Pagal iki šiol galiojančią tvarką tėvai moka 70 procentų nustatytos maitinimo normos, o 30 procentų dotuoja rajono Savivaldybė, – paaiškino V.Pocius. – Dabar šią lengvatą siūloma naikinti ir tėvams nustatyti 100 procentų mokestį už kiekvieną lankytą ir nelankytą, bet nepateisintą dieną.“

Išlygų bus

Jei tokiam sprendimo projektui pritars rajono Taryba, mokestis tėvams už vieno vaiko išlaikymą (3 maitinimai per dieną) darželio ir priešmokyklinėje grupėje per mėnesį padidės vidutiniškai 40 litų, lopšelio grupėje – 36 litais. Dabar už visą lankytą mėnesį rajono darželiuose tėvai moka apie 100 litų.

Pagal naująjį tarifą, trys vienos dienos maitinimai priešmokyklinio ir darželio grupės vaikams tėvams kainuos 6,60 lito, lopšelio grupės vaikams – 5,80 lito. Darželių-mokyklų mokiniams nustatomas 2,90 lito dydžio mokestis už pietus. „Yra numatyta ir tam tikrų išlygų. Mokestis už maitinimą 50 procentų mažinamas vienam vaikui, jeigu įstaigą lanko du tos pačios šeimos vaikai“, – apibūdino V.Pocius. Ar mokesčių našta bus lengvesnė tris vaikus į tą patį darželį leidžiantiems tėvams, kol kas nepagalvota. Jei šeimoje abu tėvai bedarbiai ir registruoti Darbo biržoje, kartą per tris mėnesius mokestis už darželį bus mažinamas 50 procentų.

Vaikų gali sumažėti

Jei dotacijos už darželinukų maitinimą bus atsisakyta, rajono Savivaldybė per metus turėtų sutaupyti apie 263 tūkstančius litų – tiek pernai šioms reikmėms buvo skirta iš biudžeto.

Panevėžio rajone veikia 15 ikimokyklinio ugdymo įstaigų, jas lanko apie 700 vaikų. Kai kurių arčiau miesto esančių ugdymo įstaigų grupės perpildytos, toliau nuo miesto esančiosios galėtų priimti ir daugiau. Tarp populiariausių V.Pocius minėjo Piniavos, Liūdynės, Naujamiesčio, Velžio vaikų darželius – juose eilės lankyti laukia po kelis vaikus. Daugiau mažųjų rajono gyventojų galėtų priimti Krekenavos, Ramygalos ir kiti toliau nuo miesto esantys vaikų darželiai. Į galimą mokesčio didinimą ikimokyklinių ugdymo įstaigų įvairiai.

„Arčiau miesto esančiųjų vadovai mano, kad didelės įtakos didesni mokesčiai neturės, o tolimesniųjų prognozuoja, kad vaikų gali ir sumažėti, – sakė specialistas. – Tai greičiausiai priklauso nuo to, kad toliau nuo miesto daugiau darbo neturinčių žmonių, kurie vaikų į darželius gali neleisti.“

Raguvos vaikų lopšelio–darželio direktorė Augutė Janulienė mano, kad mokesčių permainos vaikų smarkiai nesumažins. „Žinoma, šiek tiek įtakos turės, tačiau dirbantys tėvai vis tiek leis vaikus į darželį, – tikino direktorė. – Didžioji dalis mūsų vaikų tėvų turi darbą.“

Pasak direktorės, visą mokestį dabar moka nedidelė dalis tėvų. Daugiau negu pusė turi nuolaidų, kai kurie pasinaudoja galimybe atvesti vaikus vėliau ir nemokėti už pusryčius.