“Kaip ir lietuviai, airiai tikrai žino laisvės skonį bei moka linksmintis iš visos širdies”, - sakė D. Katkus. Anot jo, abi šalys taip pat turi ko pasimokyti viena iš kitos bei pasidžiaugti savo pasiekimais ir laimėjimais.

Vilniaus airių bendruomenės atstovo Gerry Fitzpatricko teigimu, Airijai įstojus į Europos Sąjungą, šalyje įvyko daugybė teigiamų pokyčių – pagerėjo gyvenimo kokybė, atsivėrė nauja erdvė bendrauti, keliauti, keistis informacija su kitų Europos šalių ir kultūrų žmonėms.

“Airija tapo vienu sėkmingiausių ES narystės pavyzdžių – tapome atviri investicijoms, naujovėms ir šiandien galime didžiuotis atsigavusiu, klestinčiu žemės ūkiu”, - sakė G. Fitzpatrickas. Pasak jo, Airijos patirtis gali būti naudinga ir Lietuvai, besirengiančiai žengti į Europos Sąjungą.

Šv. Patriko šventės metu Lietuvos – Airijos draugijos nariai taip pat pasirašė visuomeninės koalicijos “Už Europą!” deklaraciją. Visuomeninė koalicija vienija įvairių visuomenės sluoksnių atstovus – intelektualus, istorikus, kultūros ir pramogų pasaulio atstovus.

Šalies gyventojai savo nuomonę dėl šalies stojimo į ES pareikš referendume, kuris vyks šių metų gegužės 10–11 dienomis. Lietuva ketina tapti visateise organizacijos nare 2004- ųjų metų gegužės 1 dieną. Sociologiniai tyrimai rodo, kad šalies narystę ES palaiko du trečdaliai gyventojų.