Visai kitokios nuomonės laikosi Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalia Steponavičienė. Jos galva, "senus vaikus" į savo sąrašus įtraukusi mokykla iš jų pelnosi. Nustatyta, jog mokiniais paversti vyrai ir moterys vien šiais mokslo metais mokyklai jau "uždirbo" beveik 75 tūkst. litų mokinio krepšelio lėšų.

Ketvirtadalis nepažangių

D.Steponavičienė LŽ pasakojo, kad dar rugsėjį paaiškėjo, jog beveik ketvirtadalis Senamiesčio pagrindinės mokyklos 9-10 klasių mokinių yra nepažangūs. Pradėjus domėtis prasto mokymosi priežastimis sužinota, kad dauguma nepažangiųjų - seniai suaugę žmonės, toje pačioje klasėje savarankiškai besimokantys kelerius metus iš eilės. Nustatyta, jog po keletą metų vienoje klasėje mokosi ne tik devintokai, dešimtokai, bet ir žemesnių klasių mokiniai.

Senamiesčio pagrindinės mokyklos (pagrindinę mokyklą paprastai baigia 16-17 metų paaugliai) devintos klasės sąrašuose aptikta 27 metų vyro pavardė. Taip pat rasta įvairiose klasėse besimokančių 26-erių, 25-ejų, 22-ejų mokinių. Tarp jų esama ir visai neatestuotų, t. y. tokių, kurių žinios apskritai nebuvo vertinamos.

Metus gyveno Anglijoje

"Kadangi mums nepavyko sužinoti, kada šie mokiniai atvyksta į mokyklą konsultuotis, negalėjome net susipažinti su jais, todėl rajono tarybos įpareigoti važinėjome pagal jų deklaruotas gyvenamąsias vietas. Nė vieno neradome. Apie vieną jų sužinojome, kad "mokinys" neseniai grįžo iš Anglijos, kurioje iki tol gyveno beveik metus", - LŽ pasakojo Švietimo ir sporto skyriaus vedėja.

Anot D.Steponavičienės, nuo kovo 1-osios, pasibaigus antram trimestrui, visi savo bendramokslius seniai peraugę Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokiniai turi būti perkelti į Užupio vidurinę mokyklą, skirtą mokyti suaugusiuosius. Iki tol su jais žadama pasikalbėti individualiai.

Saugo nuo nuopuolio

Per patikrinimą Senamiesčio pagrindinės mokyklos sąrašuose iš viso rasta 21 suaugusio mokinio pavardė. Tikrintojai juos praminė mirusiomis sielomis. Mokyklos direktorė A.Uselienė tokiam įvardijimui nepritarė. Pasak jos, į sąrašus įtraukti mokiniai yra pareiškę norą mokytis ir pagal galimybes tai daro. "Prieš dvejus metus Švietimo ir sporto skyriaus prašėme, kad leistų mums mokyti pilnametystės sulaukusius mokinius pagal savarankiško mokymo programas. Atsakymo nesulaukiu iki šiol", - priekaištavo valdininkams direktorė.

A.Uselienė teigė pažįstanti kiekvieną savo vadovaujamos mokyklos suaugusį mokinį. Direktorė aiškino, kad su jais visais dirbama. "Mokinio visada galima atsikratyti dėl nepažangumo, bet ar nuo to bus geriau? Ar taip siekiama turėti kuo daugiau beraščių, per rinkimus paperkamų už butelį? Kur, pavyzdžiui, dėtis iš mokyklos išmestai dviejų mažų vaikų mamai? Vienas mokinys man tiesiai šviesiai pasakė, kad jei būtų išmestas iš mokyklos, jam liktų vienas kelias - į kalėjimą", - kalbėjo A.Uselienė. Ji pareiškė atliekanti ir socialinę funkciją - saugo tokius jaunuolius nuo nuopuolio.

Įžvelgia susidorojimą

A.Uselienei kritikuotinas atrodo sprendimas nuo kovo 1-osios visus suaugusius jos vadovaujamos mokyklos mokinius perkelti į kitą mokymo įstaigą. Direktorės teigimu, nuo bendraamžių šie mokiniai kadaise atsiliko ir dėl prisitaikymo problemų. Tad vargu ar galima tikėtis, kad tokių bėdų turinčius žmones perkėlus į kitą mokyklą bus sulaukta gerų mokymosi rezultatų. Esą labiau tikėtina, jog dėl šio žingsnio mokiniai apskritai "iškris iš mokymo proceso".

Kadaise Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotojos pareigas ėjusi A.Uselienė iškėlė prielaidą, kad Senamiesčio pagrindinė mokykla žlugdoma dar ir todėl, jog vietos valdžia esą panoro su ja susidoroti. Direktorė priklauso partijai, kuri po pastarųjų rinkimų atsidūrė opozicijoje. "Nenustebčiau, jei valdantiesiems prireikė ir mokyklos direktorės posto", - dėstė A.Uselienė.